Főoldal > DIÉTA > 6 dolog, amit nem tudtál a manduláról

6 dolog, amit nem tudtál a manduláról

egészségmandulaolajos magomega-3
0

Írta:

A mandulát úgy ismerjük, mint a csípőnk és a derekunk barátját, a szívünk egészségének őrzőjét, sőt rengeteg más egészségügyi előnyökkel is rendelkezik.

Olyannyira, hogy minden évben szerepel az 50 legegészségesebb étel listáján. Mielőtt azonban gyorsan a szádba tömnél egy púpozott maréknyi adagot, tudj meg néhány kevésbé ismert tényt is róla!

1. A mandula az őszibarackfélék családjába tartozik

Mint tudjuk, a mandula technikailag a mandulafa kemény héjú gyümölcse. A csonthéjas gyümölcsök mindig fákon vagy cserjéken nőnek, és ehető termést hoznak, mint a cseresznye, a szilva, az őszibarack és a nektarin. Sőt egy kicsit a dió is ide tartozik. Tehát, mivel a mandula ebbe a gyümölcscsaládba tartozik, ha allergiás vagy rá, óvatosabban kell fogyasztanod a többi „családtagot” is, mert fennáll az allergiás reakció veszélye.

2. Az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú mag

Mint a kesudió és a pisztácia, a mandula is 160 kalóriát tartalmaz adagonként (egy maréknyi). Több kalcium van benne, mint bármely más magfélében, plusz közel 9 gramm szívbarát telítetlen zsír, 6 gramm fehérje és 3,5 gramm rost.

3. Nyersen vagy szárazon pirítva a legegészségesebb

Ha azt látod a csomagoláson, hogy pirított a mandula, jól nézd meg, hogy szárazon hevítették-e. Előfordulhat, hogy egészségtelenebb, esetleg transzzsírokat is tartalmaz, ha másmilyen módon hőkezelték. A szervezeted számára akkor a legjobb, ha a nyersen vagy szárazon pirított változatát fogyasztod.

4. A nyers mandula sem egészen nyers

Két szalmonella járvány után (2001-ben és 2004-ben) Kaliforniából kitiltották a nyers mandulát. Azóta a legtöbb helyen pasztőrözik, mielőtt a nyilvánosság számára elérhetővé teszik. Ezzel a módszerrel kiölnek minden feltételezett szennyeződést belőle, de nem veszít a minőségéből. A mandula-pasztőrözés ellenzői azonban azzal érvelnek, hogy az eljárással a propilén-oxid folyamatok jelentenek még a szalmonellánál is nagyobb egészségügyi kockázatot, mert bizonyos esetekben rákkeltő hatásuk lehet.

almond2.jpg ()

5. Te is készíthetsz mandulatejet!

Ilyen finomat még nem ittál! Szükség van hozzá néhány szem mandulára, egy kis édesítőszerre, kevés vízre, és egy turmixgépre. Addig keverd, amíg össze nem áll finom tejjé. Ihatod hidegen, de akár meg is melegítheted egy kicsit.

6. Egy csomag mandulával felveheted a harcot a betegségekkel szemben!

Egy 2006-os kutatás szerint egy marék mandula annyi polifenolt, antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek leküzdeni a szívbetegségeket és a rákot. Ugyanez a helyzet még a brokkolival és a zöld teával is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X