Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 hiba, amit elkövethetsz, ha fáj valamid

5 hiba, amit elkövethetsz, ha fáj valamid

betegségfájdalomfájdalomcsillapításgyógyszergyógyulás
0

Írta:

A fájdalommal érdemes foglalkozni, de nem mindegy, hogyan!

1. Egyből gyógyszer után nyúlsz

Ne tedd! Számos egyszerű és természetes gyógymód létezik, amivel a kezdeti fázisban csillapítani lehet a fájdalmat. Fejfájásra például nagyon jó a hideg borogatás, a friss levegő vagy egy bögre cickafark – vagy citromfű tea.  Olykor még egy könnyebb kávé is segíthet. Gyógyszerekhez csak akkor nyúlj, ha már tényleg semmi sem segít.

2. Nem foglalkozol a fájdalommal

“A lélek nyelve a betegség” – írja Rüdiger Dahlke német orvos, pszichoterapeuta népszerű könyvében. Így igaz. Minden testünkben jelentkező fájdalomérzet vagy betegség arra figyelmeztet bennünket, hogy a belső harmóniánk felborult. Ha érzelmileg labilisabbak vagyunk, gyengébb az immunrendszerünk, így könnyebben kapjuk el az influenzát vagy hajlamosabbak leszünk például a fejfájásra. Ha pedig mindezt figyelmen kívül hagyjuk, gyógyszerekkel elnyomjuk, akkor előbb-utóbb még drasztikusabb figyelmeztető jelet küld a szervezetünk. Ne várjuk meg!

shutterstock_58665142.jpg ()

3. Nem vagy őszinte

Az orvos kérdésére, hogy az általa javasolt gyógymód bevált-e, hajlamosak vagyunk igennel felelni, hogy nehogy csalódást okozzunk. Pedig, ahhoz, hogy valóban jó eredményt érhessen el akár egy nyugati, akár keleti orvoslással foglalkozó szakember, szüksége van a pontos visszajelzésre. Mondjuk hát el bátran, ha nem vált be a javasolt terápia!

4. Nem a megfelelő orvoshoz fordulsz

Krónikus, migrénszerű, hányással és komoly rosszullétekkel járó fejfájás esetén egyáltalán nem biztos, hogy elegendő, ha ellátogatsz egy Bach-virágterapeutához. Még akkor sem, ha az alternatív gyógymódok híve vagy. Ilyenkor bizony érdemes a nyugati orvoslást sem alábecsülni, és elmenni egy vérvételre, vagy kikérni egy általános orvos véleményét. A természetes gyógymódok nagyon jók, de nem szabad elfogultságból kizárólag hozzájuk ragaszkodni.

5. Ha neki bevált…

Nem biztos, hogy neked is be fog! Bár sokszor úgy gondolkodunk, hogy ha ez a gyógyszer jó volt az ismerősünknek, akkor mi is bátran használhatjuk. Ez azonban nem mindig van így. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy minden szervezet más. Épp ezért van nehéz dolguk az orvosoknak is. Figyelj oda, hogy rád, a te szervezetedre, mi, milyen hatással van! Legyen szó akár egy egyszerű kamillateáról vagy egy fejfájás-csillapítóról. És ne feledd, nem csak a tüneteket kell megszüntetni, hanem az okokat is!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X