Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 meglepő dolog, amit a fogaid elárulnak rólad

5 meglepő dolog, amit a fogaid elárulnak rólad

egészségfájdalomfogíny
0

Írta:

Ha a fogaid beszélni tudnának! Most vetted észre, hogy egyenetlen felszínű lett a fogad? Emlékszel, milyen volt előtte? Az ínyedbe néha belehasít a fájdalom? Valószínűleg semmiség! Legalábbis ezt hiteted el magaddal.

Azonban ezek az aprónak tűnő problémák valójában a fogak vészjelzései, olyanok, akár a hang nélküli sírás. A sárga szennyeződéstől az érzékeny ínyig minden panasznak megvan a saját jelentése.

Sárga vagy elszíneződött fogak

Ezúttal fellélegezhetsz: az elszíneződött vagy sárga fogak általában nem jelentenek komoly gondot. Valójában nem mások, mint a kávé, a tea, a bor, a kóla, vagy más sötét italok maradványai. Fehérítő fogkrémekkel, szájvízzel vagy orvosi fehérítéssel egyszerűen orvosolható. Megelőzésként ajánlott kiöblögetni és megmosni a fogat rögtön az elszíneződéséért felelős folyadékok fogyasztása után.

Ha az elszíneződés inkább barnás vagy csíkos, azért a gyerekkorban kapott tetracycline antibiotikumok felelősek. Ez nem jelenti azt, hogy a fog károsodott, de ha zavar, a fogorvos el tudja távolítani.

Kiesett vagy hirtelen letölt fogak

Ha kiesik az egyik fogad, vagy letörik egy darabja, nem kell hozzá orvos, hogy tudd, ez bizony komoly probléma. Tipikusan periodontális (fog körüli) betegségre utal a tünet, amelynek oka a csontritkulás. Ha nem tisztítod a fogad megfelelően (ez napi kétszeri alapos fogmosást, napi fogselyem-használatot és évi 2 fogkőleszedést jelent), a baktériumok vékony réteget, úgynevezett fogkövet képeznek a fogakon. A hiányos ápolás hatására a fogkövek megerősödnek, eljutnak az ínyig, és a csontokat is rombolják. Fogveszteség esetén azonnal látogasd meg a fogorvosod!

fogak2.jpg ()

Vérző, piros vagy gyulladt íny

Kellemetlen velejárója lehet a terhességnek vagy más, hormonális változásnak, de baktériumok megtelepedését is jelezheti. Aggodalomra semmi ok, ha a tünetek csak 1-2 napig állnak fenn, és az alapos fogmosás, fogselyem használata megszünteti. Ha az ínygyulladás tartósan fennáll, több mint egy hétig, az szintén periodontális betegséget jelez.

Fájdalom a szájban

A szájban érzett fájdalom általában csak arra utal, hogy túl sok citrust, fűszeres vagy forró ételt ettél. Ha magától elmúlik 2-3 napon belül, akkor minden rendben. Amennyiben a fájdalom tartós, az súlyos A-vitamin hiányra utal. Az A-vitamin fontos a kollagén és a kötőszövetek miatt, amelyből alapvetően a nyelv áll. Fogyassz több édesburgonyát, spenótot és répát (kiváló A-vitamin források), amennyiben a tünet ezután sem múlik, fordulj fogorvoshoz.

Fájdalom az ínyben

Ha fáj az ínyed, amikor hideg levegőt lélegzel be, vagy túl hideg/forró táplálékot fogyasztasz, az általában fogszuvasodásra utal. Baktérium jelenlétét jelzi, ha a fogaid húzódnak, megmutatva a fog gyökerét. Legjobb esetben csak amiatt van, hogy túl erőszakosan, túl erős fogkefével tisztítod a fogaid. Ha piros vagy fehér pontok is megjelennek a fájdalommal, az viszonylag ártalmatlan irritációt jelez, amelyet bizonyos ételek, gyógyszerek, esetleg helytelenül behelyezett műfogsor okozhat. Előfordulhat, hogy szájüregi daganat jele, így ha a pontok nem tűnnek el egy hét múlva, feltétlenül menj el fogorvoshoz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X