Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 ijesztő tünet, amely migrént jelez

7 ijesztő tünet, amely migrént jelez

fájdalomfájdalomcsillapításfájdalomcsillapítófejfejfájásfejfájáscsillapítógyógyszergyógyulásmigrénrosszullét
0

Írta:

Létezik fejfájás, és létezik migrén. Ha már szenvedtél migrénes görcsöktől, akkor tudod, hogy mekkora különbség van a kettő között.

A hasogató fejfájás mellett más furcsa tünetek is kísérik, mint a látászavarok vagy a szagok iránti túlérzékenységi.

Foltos látás

Migrén esetén a fejfájást úgynevezett migrénaura előzi meg, azaz foltok, fényvillanások vagy vakfoltok zavarják a látást. Az agyi erek görcsös összehúzódása, majd kitágulása okozza ezt a tünetet. Jelentkezhet mindkét, de akár csak az egyik szemen is, és általában fél, de maximum egy óra után elmúlik.

Szédülés

Sok ember ilyenkor úgy érzi, hogy forog vele a szoba, és rögtön elájul. A hirtelen, migrén által okozott változás az agy kémiájában felborítja a belső fül egyensúlyát, hányingeres szédüléshez vezetve. A migrén és a szédülés valójában egymástól elválaszthatatlanok.

Végtagzsibbadás

A migrénaura nem az egyetlen tünete a migrén során az agyban lezajló változásoknak. A kutatások kimutatták, hogy az érzőidegek aktiválódása zsibbadást is eredményez. A zsibbadás akkor jelentkezik, amikor az idegek lecsillapodnak. Ha azt érzed, hogy zsibbad a kezed és/vagy a lábad, az is a migrén egyik legijesztőbb tünetei közé tartozik.

Young female having migraine against glowing earth, Image: 187868393, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Fájdalmas érintés

A leégéshez hasonlóan, a migrén is éles fájdalmat produkál a legkisebb érintésre is, ezt allodyniának nevezik. Az érzékenységet a gyulladt vérerek okozzák, amelyek működésbe hozzák a fájdalomért felelős idegeket az agyban és a gerincben. Fájdalmat okozhat akár egy egyszerű hajfésülés vagy a táskaviselés is. Ha ilyet tapasztalsz, feltétlenül tájékoztasd róla a kezelőorvosod. A triptán hatóanyagú fájdalomcsillapítók ugyanis kevésbé hatékonyak allodynia esetén.

Beszédzavar

Észlelted már, hogy migrén esetén nemcsak enni, hanem beszélni is nehezen tudsz? A lelassult beszéd és a kommunikáció során fellépő lassabb reagálás is a migrén egyik jele lehet. Sajnos, nehéz megkülönböztetni, hogy a tünet mögött „csak” migrén áll, vagy komolyabb betegség, például agyrák vagy stroke, így mihamarabb keresd fel az orvosod.

Szagok iránti túlérzékenység

Biztos te is észlelted, hogy migrén esetén egyes illatok annyira kellemetlenné válnak, hogy egyenesen hányingert okoznak. Evvel nem vagy egyedül, a migrénesek közel fele fokozottan érzékennyé válik a szagokra, ezt osmophobiának nevezik. Az észlelt illatok ilyenkor túltelítődnek a szaglószervben, és még a legkellemesebbek is felkeverhetik a gyomrod.

Fényérzékenység

Migrén esetén nemcsak a szaglás erősödik fel, az agy más területei érzékenyen reagálnak a fényre és a hangokra is. Ezért van az, hogy migrén esetén leginkább az elsötétített szobában való pihenést ajánlják a szakember is. A fények hatására a látóidegek jeleket küldenek az agy számára, amely működésbe hozza a fájdalomérző receptorokat.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X