Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 jel, hogy vashiányod van

8 jel, hogy vashiányod van

egészségfáradtságkimerültségkismamaterhesvasvashiány
0

Írta:

Sok nő küszködik vashiánnyal, bár nem is tud róla. A vashiány talán az egyik legáltalánosabb táplálkozási hiány az Egyesült Államokban, ami elsősorban a nőket érinti.

A vas nélkülözhetetlen a hemoglobin előállításához. Ez a protein segíti, hogy a vörösvérsejtek el tudják szállítani az oxigént a szervezet minden területére. Épp ezért hiánya szenvedést okoz, végül pedig vérszegénységhez vezet. Csekkold a vashiány alábbi tüneteit, és amennyiben ráismersz valamelyikre, fordulj orvoshoz és végeztess ferritin tesztet, melyből kiderül, hogy tested jelenleg milyen vaskészlettel bír.

1. Fáradt vagy

A vashiány legáltalánosabb tünetének tartják az általános fáradtságérzetet, s ráadásul ezt a legnehezebb felismerni. „A nők ugyanis ebben a rohanó világban állandóan fáradtnak érezhetik magukat” – mondja dr. Nancy Berliner az Amerikai Hematológiai Társaság újságjának szerkesztő-helyettese. „Épp ezért gyakran nem is foglalkoznak a fáradtságérzettel, mert azt az élet természetes velejárójaként fogják fel”. Pedig a vashiány miatt kevesebb oxigén jut el a szövetekbe, ami miatt a test energiaszintje nem éri el a megfelelő mértéket. Ezért jó tudni, hogyha a szokásos fáradtságérzeted gyengeséggel, ingerlékenységgel vagy összpontosítási gondokkal párosul, akkor ahhoz a vasnak (vagy hiányának) is köze lehet.

2. Különösen erős a menstruációd

A nőknél a vashiány kialakulásának első számú oka a normálisnál erősebb havi vérzés mondja Jacques Moritz, MD, a New York-i Kórház nőgyógyász-igazgatója. „Ilyenkor a nők annyi vért vesztenek, hogy annak csak a fele pótlódik, majd újra annyit veszítenek, hogy egy hónap kell a regenerálódásra” állítja a szakember. „Ez egy kicsit olyan, mint a kocsi, amely állandóan minimális benzintankkal megy”. Egy havi menstruáció mennyisége 2-3 evőkanálnyi kellene, hogy legyen normális esetben. Próbáld ki a tampon tesztet: ha 2 óránál gyakrabban kell tampont cserélned, menj el a nőgyógyászodhoz.

3. Sápadt vagy

A vashiány szinonimájaként emlegetik a „sápadt” és a „gyenge” szavakat. Persze, mint mindenben, ebben is van igazság. A hemoglobin miatt piros a véred és ezért van a bőrödnek is rózsaszínű árnyalata. Így aztán, ha a proteinből kevés van a szervezetedben, az okozhatja azt a jelenséget, melynek során úgy tűnik, mintha “kimenne” a szín a bőrödből – mondja dr. Moritz.  Márpedig, ha alapvetően is világos az arcszíned, akkor ez elég látványos. Függetlenül attól, hogy milyen a bőrtónusod, ha a szád belső ínyrésze és az alsó szemhéjad kevésbé piros a megszokottnál, akkor ezért az alacsony vasszinted okolható.

faradt2.jpg ()

4. Hamar kifulladsz

Nem számít, milyen mélyeket lélegzel, ha alacsony az oxigénszinted, úgy fogod érezni, hogy kifogytál a szuszból magyarázza dr. Berliner. Ha azt észleled magadon, hogy azoktól a dolgoktól is kifulladsz, amikkel normális állapotban remekül megbirkózol pl. lépcsőn felmenni az emeletre – valószínűleg vashiány áll a háttérben.

5. Erős szívdobogásod van

A túl sok munkára fogott szív szabálytalanul doboghat, zörejeket produkálhat , megnövekedhet, de akár komolyabb problémát is mutathat. Ne ijedj meg! Ahhoz, hogy ilyen tüneteid legyenek, régóta sokkal előrehaladottabb, vészes vashiánytól kellene, hogy szenvedj, egy tanulmány szerint. Ennek ellenére, ha tudsz róla, hogy valamilyen szívproblémád van, fontos, hogy kivizsgáltasd a vas szintjét a szervezetedben, mivel a vashiány ronthat ezeken a problémákon.

6. Állapotos vagy

A folsav bevitelt nem véletlen kell megemelni a szülés előtti időszakban, de a babáknak vasra is szükségük van, amit az anya szervezetéből vonnak el. Sőt mi több, sok nő szülés közben is rengeteg vért veszít, mely szintén csökkenti a vasmennyiséget a szervezetben   állítja dr. Moritz. Ezért, ha már nem először vagy állapotos, vagy közel van a két terhesség egymáshoz, esetleg a „reggeli rosszullétek” miatt rendszeresen hánysz, lehet, hogy növelned kellene a vas bevitelét.

7. Furcsán néz ki a nyelved

Az is árulkodó jel lehet, hogy milyen színű és kinézetű a nyelved. Az alacsony vasmennyiség miatt ugyanis a vörösvérsejtekben lecsökkenhet a mioglobin szám, mely felelős az izmok egészséges működésért, mint amilyen izom a nyelv is  mondja dr. Berliner. Épp ezért van az, hogy sok vashiányos embernek fájó, gyulladt és furcsán sima a nyelve.

8. Lisztérzékeny vagy, gyulladásos bélbetegségben szenvedsz

Annak ellenére, hogy elég vasat tartalmaz az étrended, lehetsz lisztérzékeny vagy éppen gyulladásos bélbetegségben szenvedő, mint a Crohn szindróma és a fekélyes vastagbélgyulladás, mely tápanyag és vas felszívódási problémákat okozhat. Ha téged már diagnosztizáltak bármilyen GI betegséggel, konzultálj az orvosoddal arról, hogyan lehet növelni a vas felszívódását szervezetedben.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X