A tanulmány keretében a szakemberek bélrákkal diagnosztizált páciensek táplálkozási, mozgási és dohányzási szokásait elemezték.
A korábban már ismert rizikófaktorok: bélrák korábbi családon belüli előfordulása, a testmozgás hiánya és a dohányzás mellett egy újabb tényezőként azonosították a magas energiájú édességek gyakori fogyasztását.
A tanulmány az első a maga nemében, amely a magas cukor- és zsírtartalmú ételek gyakori fogyasztását összefüggésbe hozta a bélrák megemelkedett kialakulási kockázatával. Az Aberdeen és az Edinburgh Egyetem kutatói kétezer bélrákkal diagnosztizált páciens étel- és italfogyasztását vette szemügyre, majd azt összehasonlította egy hasonló méretű, az egészséges lakosság köréből vett reprezentatív mintával.
Az egészséges étrend – gyümölcsökben, zöldségekben, halban gazdag – csökkentette a bélrák kialakulásának kockázatát, míg a zsírokban, vörös húsokban és cukrokban gazdag ételek gyakori fogyasztása növelte a rizikófaktort.
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Fotó: Profimedia – Red Dot