Főoldal > EGÉSZSÉG > Borzalmas esti szokások, amik zavarják a pihenésed

Borzalmas esti szokások, amik zavarják a pihenésed

alvásébredéskimerültségnyugalompihenésreggel
0

Írta:

Az éjszakai pihenés valahogy nem az igazi? Nyúzottan és kimerülten ébredsz? Ellenőrizd, nem követed-e el az alábbi hibák egyikét.

1. Smink

Nagyon sokan kihagyják a sminkeltávolítást egy nehéz nap végén, mert túl fáradtak, túl nyúzottak hozzá. A pillanatnyi lustaság azonban többszörösen üt vissza, a smink elzárja a pórusaid, a bőr nem tud lélegezni, ettől pedig nyúzott, ráncos és fénytelen lesz. Hosszú távon pattanásokat és fertőzéseket is okoz a smink.

Megoldás: Amint hazaértél, mosd le a sminket, így még nem hullafáradtan, lefekvés előtti utolsó feladatként kell elvégezned.

2. Felkapcsolt lámpa

Néhány ember lámpafény mellett alszik, ez azonban nem túl jó. Számos éjszakai pihenéssel kapcsolatos kutatás bizonyította már, hogy már egy aprócska fényforrás is csökkenti az alvással töltött idő hatékonyságát.

Megoldás: Kapcsolj le minden lámpát, ha aludni mész. Szüntess meg minden fényforrást, beleértve a telefonod vibráló képernyőjét is.

3. Lefekvés előtt ettél

A lefekvés előtt elfogyasztott ételek, sós nasik megnehezítik az emésztést, ezzel együtt pedig az éjszakádat.

Megoldás: Legalább 3 óra teljen el az utolsó étkezésed és a lefekvés között.

4. Késő este edzettél

Persze, az edzés fontos és egészséges, segíti a fogyást. Azonban egy erős kardioedzés megemeli a testhőmérsékleted, a pulzusod, és fokozza a hormontermelésed. Ilyen felfokozott állapotban nehéz elaludni.

Megoldás: Kardió helyett inkább jógázz egyet, ha nagyon későn tudsz csak edzeni.

5. Szűk ruha

Tudtad, hogy a meztelenül alvás jót tesz? Tanulmányok igazolják, hogy a ruha nélkül alvás hozzájárul a minőségi pihenéshez, sőt, még a súlyvesztést is serkenti. A szűk ruha, fehérnemű növeli a testhőmérsékletet, ami zavarja a nyugodt pihenést.

Megoldás: Aludj meztelenül vagy bő ruhákban, kerüld a szűk fehérneműk viselését.

6. Hétköznap keveset, hétvégén túl sokat alszol

Természetes, hogy ha hétvégén teheted, kicsit tovább alszol, de ne egyszerre próbáld behozni a lemaradást. A szervezeted akkor tud a legjobban pihenni, ha minden egyes nap ugyanabban az időpontban fekszel és kelsz. Ha nagyon eltérnek egymástól ezek az időpontok, az megzavarja a biológiai órád.

Megoldás: Hétvégén is hétköznap is feküdj le időben, hogy be tudjon állni saját rendszered.

7. Kisállat

Ha azt gondolod, a legjobb dolog, ha a kis kedvenceddel alszol, gondold át újra az egészet! A szeretett kisállattal töltött éjszaka jelentősen növeli a paraziták, betegségek és komoly fertőzések esélyét.

Megoldás: A saját egészséged érdekében ne a kedvenceddel aludj. Azok a bacik, melyek az állatok számára normálisak és nem jelentenek kockázatot, a te szervezetedben komoly károkat okozhatnak.

8. Rossz póz

Egy rossz alvópóz megnehezíti a pihenésed. Ha a térdeidet felhúzod a hasadhoz, elképzelhető, hogy előbb utóbb a hátad bánja a dolgot. Ha az oldaladon alszol, azzal pedig a vállad járhat rosszul.

Megoldás: Aludj a hátadon, ugyanis ebben a pózban tudod a legjobban biztosítani a nyakad és a gerinced megfelelő támaszát.

9. Szorosan összefogod a hajad

Szorosan összefogott hajjal aludni nem egyszerű, és még a hajadat is károsíthatja.

Megoldás: Ha a hajad túl hosszú ahhoz, hogy kiengedve hagyd, egy laza fonás megfelelő kompromisszum lehet. A lényeg, hogy ne legyen szoros!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X