Főoldal > EGÉSZSÉG > Erősítsd immunrendszered propolisszal!

Erősítsd immunrendszered propolisszal!

betegségegészséggyógyhatásgyógyszergyógyulásimmunrendszerinfluenzaméhszurokmezpropoliszpropolisz tinktúra
0

Írta:

A betegségek gyors és hatásos leküzdéséhez és a kialakulásuk megelőzéséhez egészséges és erős immunrendszerre van szükséged, ezt pedig elérheted a propolisz segítségével is.

A méhek által előállított anyagok, mint a propolisz gyakorta méltatlanul elfeledett immunerősítők. Pedig kitűnően regenerálja a szervezetet és sikeresen képes szembeszállni számos baktérium ellen. Az immunrendszer egészségére neked is oda kell figyelned, hiszen az immunrendszer gyengülése kiszolgáltatottabbá teszi a szervezeted a betegségekkel és kórokozókkal szemben.

Mi is az a propolisz?

A propolisz vagy méhszurok egy olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. Ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtenek be a méhek, átalakítják, azután pedig a kaptárak tömítésére és fertőtlenítésére használják. Ennek a csodás elixírnek a gyógyító hatásaira már az ókori emberek is felfigyeltek. A világhírű görög tudós, Arisztotelész a „fák könnyének” nevezte, és anélkül használta a gyógyászatban, hogy alaposan megvizsgálta volna a méhek által előállított anyagot.

Mi van benne?

A propolisz természetes antibiotikumként funkcionál, azonban lényeges különbség a mesterségesen előállított antibiotikumokhoz képest, hogy a propolisz nem károsítja a bélflórát, és nem ismert bélkárósító hatása sem. Több mint 200 féle anyag keverékéből áll össze: 50 százalékban gyantából, 30 százalékban viaszból, 10 százalékban illóolajokból és pár százalékban pedig virágporból áll. A fennmaradó 5 százalék vitaminokat és különféle ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaz. Legfontosabb hatóanyagai a flavonoidok, de további fontos hatóanyagai a kalkonok, a terpének, az aminosavak és az enzimek.

propolisz2.jpg ()

Mire jó?

Külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Külsőleg használható nehezen gyógyuló sebek, nyálkahártya- és bőrgyulladások kezelésére, horzsolásokra, vágásokra, más bőrproblémákra, ízületi fájdalmakra és gyulladásokra vetheted be. Erős baktériumölő és hámgyógyító hatása van, de öregedést gátló, regeneráló és tisztító hatása is bizonyított.

Belsőleg légúti betegségekben, a húgyutak fertőzései, a prosztata- és a fültőmirigy gyulladásai ellen is sikerrel alkalmazzák. A hajszálér-rendszerre értágító, vérnyomásszabályzó, baktérium-szaporodást gátló, frissítő hatása is van. Torokfájás és meghűlés esetén tinktúrás meleg vízzel naponta többször érdemes gargalizálni, sőt a szájban lévő sebeket is ecsetelheted vele. Különösen hatékony a stresszes, fáradt hidegebb téli napokon. Érdemes ilyenkor napi rendszerességgel a szervezetedbe jutatni.

Hogyan használd?

A leggyakoribb formája a tinktúra, amely egy tömény alkoholos oldat. Sötétbarna színű, mézes-alkoholos illatú és ízű folyadék. Limonádéba, vízbe, kockacukorra, teába vagy egy kanál mézre csepegtetve fogyasztása nemcsak kellemes, hanem hasznos is. Óvatosan, kis adagban próbáld ki és a kúra ne tartson tovább 2 hétnél.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X