Főoldal > EGÉSZSÉG > Három meglepő tény a zsemlemorzsáról

Három meglepő tény a zsemlemorzsáról

egészségfagylaltzsemlemorzsa
0

Írta:

Gondoljunk csak a nagyi féle utánozhatatlanul finom rántott húsra, vagy épp az aranybarna morzsába hempergetett szilvás gombócra. Íme, három meglepő dolog, amit biztosan te sem tudnál idáig a zsemlemorzsáról!

 

Fagylaltot is készítettek belőle

Manapság rengeteg különleges fagylaltot kóstolhatunk meg, mint a bazsalikomos fehércsokis, vagy épp a spárgás. Azonban az még számunkra is meglepő lehet, hogy már a 18. és a 19. század fordulóján milyen sokféle összetevőt kipróbáltak a fagylaltkészítéshez Európában. Nemcsak reszelt sajtot tettek például a hideg finomságba, hanem zsemlemorzsát is. Ha te is ki szeretnéd próbálni ezt a különlegességet, akkor pirítsd 5 percig vajon a zsemlemorzsát (5 dkg-ot), majd a tűzről levéve adj hozzá 5 dkg cukrot. Közben 3 darab tojást újabb 5 dkg cukorral verj habosra, majd önts hozzá langyos tejet. Az átszűrt masszát lassú tűzön addig kell keverni, míg be nem sűrűsödik. Ekkor hűtsd le, majd add hozzá a már megpirított zsemlemorzsát, 4,5 dl tejszínhabot, illetve ízlés szerint rakható bele konyak is. Minimum fél órára tedd a fagyasztóba, tálaláskor reszelt csokival díszíthető.

szilvas.jpg ()

A boltokban kapható félkész zsemlemorzsa nem maradékból készül

A zsemlemorzsáról az él a köztudatban, hogy a már ehetetlen, száradt, esetleg romlott kenyérből vagy zsemléből készítik aprítással. Otthon is szikkadt, régi pékáruból készítjük a finom morzsát, így azt gondolnánk, hogy az üzletek polcain található zacskó tartalma is hasonlóan készül. A boltban kapható termékről viszont a Magyar Élelmiszerkönyv egyértelműen rögzíti: „a zsemlemorzsa gyártásához a kereskedelemből visszaszállított terméket felhasználni nem szabad.” Összetevői a vizes zsemle vagy a búzaliszt, az élesztő, az ivóvíz és az étkezési só.

Az osztrákok hihetetlenül sok zsemlemorzsát használnak fel

A magyar konyha rántott fogásairól híres, illetve sok ételünk sűrítője a zsemlemorzsa, de még számunkra is meghökkentőek lehetnek az osztrák adatok. Szomszédjaink nagy húsfogyasztók hírében állnak, ami igaz is, hiszen évente 44,6 kg húst esznek meg, nagy kedvencük pedig a bécsi szelet. Az egyik étteremben egy év alatt 250.000 szelet bécsi szeletet fogyasztottak el a vendégek, amihez 250 tonna zsemlemorzsát használtak fel.

Fotó: www.mirelitaruhaz.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X