Főoldal > EGÉSZSÉG > Így tartsd frissen a memóriádat!

Így tartsd frissen a memóriádat!

agyészgondolkodásmemóriatudás
0

Írta:

Figyelj oda a memóriádra!

Az idő előrehaladtával agyunk teljesítőképessége egyre romlik, és nagyon sok kellemetlenséggel jár, ha valaki nem szentel elegendő figyelmet elméje karban tartására. Sőt, így komolyabb megbetegedésekre (pl. Alzheimer kór) is nagyobb az esélye. Kötelességünk tehát napi szinten tenni azért, hogy ne csak testünket és lelkünket, de agyunkat is edzésben tartsuk.

Sportolj

A test fitten tartása mellett a sport biztosítja az agy felfrissülését is. Biztosan te is tapasztaltad már, hogy egy jóleső edzés után minden gondolatod a helyére billen, sőt, ha ötletelést, kreativitást igénylő feladatot kell végezned utána, sokkal jobban megy, mint egyébként. Emellett vizsgálatok az is bebizonyították, hogy az agy memóriaközpontja – ami az öregedéssel egyre inkább zsugorodik – rendszeres mozgás végző idősebb embereknél növekedésnek indul.

Táplálkozz megfelelően

A változatos, egészséges ételek fogyasztása agyműködésünk számára kiemelt fontosságú. Ám vannak olyan speciális étkek, amik extra módon javítják az emlékezőtehetséget. Ilyen a kékáfonya és az eper, a dió, valamint az omega-3 zsírsavakban bővelkedő ételek: a lazac és a tengeri halak. Csokiimádóknak jó hír, hogy a kakaó is idesorolandó. De mivel ez a tejcsokikban csak igen kis százalékban található meg, fogyassz kizárólag jó minőségű étcsokit. Természetesen csak mértékkel.

Success Science concept: arrows hitting the center of Green Brain target on wall background, Image: 262120734, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Keress új kihívásokat

Minden napod ugyanolyan? Robotnak érzed magad, aki minden utasítást gondolkodás nélkül végrehajt? Változtass! Nyilván nem egyszerű egyik napról a másikra új, pezsgőbb munkahelyi légkört, feladatokat kapni, de törekedj a megújulásra. Ha semmiképpen sem tudsz kilépni az állásodból, legalább keress egy izgalmakkal, kihívásokkal teli új hobbit magadnak. Sajnos ugyanis, ha monoton módon csak teszed a dolgod, „elfelejtesz” gondolkozni, aminek a vége az lesz, hogy az agyad előbb-utóbb „elkényelmesedik”.

Pihenj eleget

Igaz, hogy az agy alvás közben sem kapcsol ki, ám nagy hibát követ el az, aki nem piheni ki magát megfelelően. Miközben te éppen a lóbőrt húzod, agyad újrajátsza a napközben átélt eseményeket, új információkat, ismereteket, és feldolgozza azokat, és elraktározza a hosszú távú memóriába. Alváshiány esetén az impulzusok, emlékek összekuszálódnak vagy teljesen elvesznek, így egészen biztosan nem tudod őket a megfelelő minőségben előhívni azokat. Érted már, miért van olyan nagy jelentősége a megfelelő mennyiségű és minőségű, pihentető éjszakai alvásnak?

Ne stresszelj

Persze, mondani könnyű. És gyakran megúszni sem lehet, mert a munkahelyek többsége nem egy wellness-szálloda. Sajnos. Egy bizonyos szintig nincs is ezzel baj, ám ha még otthon is gyakran a munkahelyi problémákon kattogsz, az már egészen biztosan nem tesz jót. Sajnos a memóriádnak sem. Már csak agyad helyes működése miatt is vezesd le a stresszt, ha már elkerülni úgysem tudod. Sportolj, meditálj vagy egész egyszerűen csak találkozz rendszeresen a barátaiddal.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X