Főoldal > EGÉSZSÉG > Így teszi tönkre az ereidet a stressz

Így teszi tönkre az ereidet a stressz

betegségegészségerekhipertóniastresszvérnyomás
0

Írta:

A stressz a mindennapok szerves része, így nem meglepő, hogy néha kiugró vérnyomás-értéket produkálunk.

 Hogy mikor kell mégis ezzel orvoshoz fordulni, arról dr. Kapocsi Judit tanárnő és magas vérnyomás specialista beszélt.

A stressz és a magas vérnyomás együtt jár?

Számos kutatás bebizonyította már, hogy a stressz megemeli a vérnyomást. Ezért van az, hogy azok, akiknek munkájuk feszített tempóban zajlik, többször küszködnek vérnyomás problémákkal, csakúgy, mint akiknek nincs kiegyensúlyozott, rendezett családi hátterük. Egy japán tanulmányban ezt meg is erősítették, ugyanis az elvált és a megözvegyült embereknél jóval többször állapítottak meg hipertóniát, mint a boldog házasságban élőknél.

Illetve ha 24 órás vérnyomás monitorozáson vennél részt, akkor nagy valószínűséggel megállapítanád, hogy egy fontos megbeszélés, vagy egy kollégával való konfliktus során is megemelkedik az értéke. Ez egy terjesen természetes folyamat, azonban ha napjában többször is „felmegy benned a pumpa”, akkor nagy eséllyel hipertóniássá válhatsz.

stressz2.jpg ()

Így hat a stressz az erekre

Stresszhelyzetekben a szív automatikusan gyorsabban és erősebben pumpál, az adrenalin és a noradlenalin miatt az erek összehúzódnak, a légzés szaporábbá válik, az izmok megfeszülnek. Amennyiben ez nem fordul elő túl gyakran, akkor semmi problémát nem okoz, de más esetben a megemelkedett vérnyomás miatt az erek fala tartósan megfeszül, és emiatt elveszíti rugalmasságát.

„A tartós vérnyomás emelkedés az ér belső felszínén eleinte csak mikroszkóppal látható sérülést eredményez. Ez egy idő után oda vezet, hogy fokozódik az ér-összehúzódást eredményező anyagok termelődése, az ér belső felszínén egyenetlenség jön létre, emiatt kis vérrögök képződhetnek, illetve az érfalban meszesedés következik be.”- mondja dr. Kapocsi Judit.

A gyógyszeres kezelés nem elég

A magas vérnyomás kezeléséhez a gyógyszeres kezelés elengedhetetlen, azonban ha nem változtat az életmódján, akkor tartós javulás nem érhető el, ráadásul az is lehet, hogy még a megfelelő terápia ellenére sem sikerül beállítani az értékét. Viszont tudni kell, ez fordítva igaz, ugyanis ha csökkenti az életében a stresszt, akkor könnyen lehet, hogy kisebb dózisú gyógyszerekkel is kordában tarthatja a vérnyomását.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X