Főoldal > EGÉSZSÉG > Mindennapi szokások, amik betegségekhez vezetnek

Mindennapi szokások, amik betegségekhez vezetnek

betegségegészségnyújtózkodásöv
0

Írta:

Odafigyelsz a táplálkozásra, rendszeresen mozogsz, és eleget alszol. Ám még így is lehet néhány olyan apró szokásod, amely az egészségedbe kerülhet, anélkül, hogy tudatában lennél. Tegyél ellenük!

 

Keresztbe tett lábakkal ülsz

Ha a térdeken keresztezett lábakkal ülsz, az megemeli a vérnyomásod, olvasható a Blood Pressure Monitoring tanulmányában. Ez a nőiesnek tekintett ülésforma közel 7%-kal emeli a systolés vérnyomásértéket, és 2%-kal a diastoléset. Ráadásul, ha gyakran ülünk így, az megterheli a csípőízületet és rontja a láb vérellátását is. Begyulladhatnak a vénák, de akár vérrögök is keletkezhetnek. 10-15 percnél tovább semmiképp ne maradj ebben az ülő helyzetben. Minden fél órában állj fel és járkálj egy kicsit!

Összezárt lábakkal állsz

Könnyebbnek tűnik összezárt lábakkal állni, de mégsem tanácsoljuk, mivel terhet ró a térdízületekre. A környező izmok stabilizálják az ízületeket. Ha szorosan összetett lábakkal állunk, nem használjuk hatékonyan az izmokat az ízületek közelében, tehát nagyobb teher nehezedik az ízületekre. Állás közben is tartsd enyhén behajlítva a térded!

Hason alszol

A hason fekvés során a nyak hátra billen, ami fájdalomhoz vagy zsibbadáshoz vezethet a felső végtagokban, mivel az idegek összenyomódnak a területen. Ha alvás után ilyen kellemetlen tüneteket érzel, változtass az alvási pozíción úgy, hogy a nyakad ne tekerd hátra!

bag2.jpg ()

Felkelés után rögtön nyújtózkodsz

Ha ébredés után az első dolgod, hogy kinyújtózol, az árthat a hátadnak. A gerincoszlopod az éjszakai alvás folyamán hidratálódik, így ébredéskor hirtelen nyomás alá kerül. Hajlamosabb ilyenkor a sérülésre, beleértve a reggeli kinyújtását is. Ébredj más, kisebb tevékenységgel, igyál meg egy kávét vagy akár moss fogat, várj legalább 10 percet a nyújtózással!

Mindig ugyanazon az oldaladon cipeled a táskát

Bár tagadhatatlanul stílusos a nagy táska, ha nap mint nap ugyanazon az oldaladon cipeled, akkor az izmaid nem lesznek egyformák mind a két oldalon, és fájhat a hátad is. A legtöbb fájdalom oka ugyanis az ismétlődő aszimmetrikus tevékenység. Minden gyakori aktivitás fejlődésre készteti az izmokat. Ez jelentős eltérést eredményez a két oldalon, ami sérüléshez vagy krónikus fájdalomhoz vezet. Váltogasd a két oldalt, és könnyíts a táskád súlyán.

Túl szoros övet viselsz

Egy szoros öv szépen kihangsúlyozza a derekat, de emésztési problémákhoz is okoz: az állandó hasi nyomás savas refluxhoz vezethet. Tünetei igen sokfélék: keserű íz a szájban, égő érzés vagy a fájdalom a mellkasban, illetve az alhas tájékán, krónikus köhögés, sőt a nehézkes nyelés is erre utalhat. Figyelj rá, hogy az öved ne legyen szorosabb, mint a fehérneműd körfogata. Ha kényelmesen tudsz be- és kilélegezni (ülve is), akkor megfelelő az öv szorossága.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X