Főoldal > EGÉSZSÉG > 3 dolog, ami árt az immunrendszerednek

3 dolog, ami árt az immunrendszerednek

ártalmasautódohányzásimmunrendszerkárosvédekezés
0

Írta:

Ha meg akarod őrizni az egészségedet, nem elég naponta egyszer lefertőtleníteni a kezedet és nagy ívben elkerülni a köhögő munkatársaidat. Kiderült, hogy néhány valóban meglepő szokás is befolyásolhatja a szervezeted védekezőképességét.

1. Mindenhova autóval mész

Ha egyáltalán nem sportolsz, és mindenhova kocsival mész, a betegségeket is könnyebben elkapod.

Amikor a kutatók összehasonlították az inaktív embereket és azokat, akik szinte minden nap intenzíven gyalogoltak, arra jutottak, hogy akik nem sétáltak, kétszer annyi ideig voltak betegek 4 hónap alatt, mint akik folyamatosan mozgásban voltak.

Ezt tedd: A szakértők szerint naponta 30 percnyi aerob testmozgásra (pl. egy gyors sétára) van szükség ahhoz, hogy a fehérvérsejtek újra munkába álljanak, ezáltal fokozva az immunrendszered ellenálló képességét.

2. A barátaid dohányoznak

Nem újdonság, hogy ha cigizel, az az egész szervezeted számára káros. Azonban a passzív dohányzás legalább ennyire ártalmas.

A becslések szerint minden évben a dohányfüst miatt 3000 nemdohányzó amerikai hal meg rákban, és 300 000 gyermek szenved alsó légúti fertőzésekben. A passzív dohányzás asztmás rohamot válthat ki és súlyosbíthatja az allergia tüneteit is. Ezen kívül tudományosan igazolt tény, hogy a dohányfüst kimutathatóan súlyosbítja az asztmát a kisgyermekeknél, vagy akár elő is idézheti azt.

Ezt tedd: Nyilvánvaló, hogy kerülnöd kell a passzív dohányzást, amennyire csak lehet (beleértve ebbe bármilyen időtöltést másokkal, mialatt ők dohányoznak). Biztasd minden cigiző ismerősödet (párodat, munkatársaidat, barátaidat) arra, hogy megszabaduljon az egészségromboló szokásától.

immunr2.jpg ()

3. Gyakran szedsz antibiotikumot

Ha már egy tüsszentés után nyomban elkezdesz antibiotikumot szedni, úgy idővel a szervezeted hozzászokik a gyógyszerekhez, és nehezebben fogja kivédeni a súlyosabb fertőzéseket. 

A kutatók megállapították, hogy néhány betegnél, akik antibiotikumot szedtek, csökkent a citokinszint, ami az immunválasznál játszik fontos szerepet. Amikor az immunrendszered el van nyomva, nagyobb valószínűséggel fertőznek meg a baktériumok, vagy betegszel meg a jövőben.

Ezt tedd: Csak a bakteriális fertőzések esetén szedj antibiotikumot, akkor viszont azonnal. Előtte pedig mindenképpen egyeztess az orvosoddal (és ne kezdd el önkényesen szedni a megmaradt gyógyszereidet, ha hasonló tüneteket tapasztalsz, mint az előző betegséged során).


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X