Egészségesnek hiszed őket, de annyira mégsem azok, inkább ne edd ezeket az ételeket!
1. Pattogatott kukorica
A popcorn teljes kiőrlésű, amit különösen szeretünk rágcsálni, azonban a mikrohullámú sütőben elkészíthető variációit (még ha egészséges felirattal vannak ellátva, akkor sem) nem ajánlják a táplálkozástudományi szakemberek. A kutatások ugyanis kimutatták, hogy a mikrohullámú sugárzás meddőséget okozhat, a kísérletben résztvevő állatoknál pedig rákos megbetegedéseket tapasztaltak, ez pedig aggodalomra adhat okot, hogy az emberekre is veszélyes lehet a mikrohullámú technika.
Így helyettesítsd: Pattogtasd a rágcsálnivalót a régi módszerrel, egy serpenyőben, vagy készíts inkább főtt kukoricát!
2. Agave nektár
Az agave nektárt sokáig a cukor és a mesterséges édesítőszerek természetes és egészséges alternatívájaként tartották számon. Azonban kiderült, hogy az üzletekben árusított verziója a feltüntetett “100 %-ban természetes” és “organikus” jelzők ellenére több fruktózt tartalmaz, mint a rendkívül magas gyümölcscukor tartalmú kukoricaszirup, és még jobban feldolgozott, mint a hagyományos fehér cukor.
Így helyettesítsd: Az ideális az lenne, ha jóval kevesebb édes dolgot ennél, azonban a sütemények és édességek világában már az is haladás, ha megpróbálsz kevésbé feldolgozott édesítőszerekkel ízesíteni, mint amilyen a termelői méz vagy a valódi juharszirup.
3. Konzerv paradicsom
A paradicsom egy rendkívül egészséges zöldség, és a főtt fajtája tele van olyan hasznos összetevőkkel, mint a likopin és a C-vitamin. A probléma a csomagolással van. A konzervek ugyanis tele vannak műanyag gyantával, és más rákkeltő anyagokkal. A paradicsomban található sav pedig oldja a csomagolást, így a konzerv ételek fogyasztása még veszélyesebb.
Így helyettesítsd: Jelenleg nem található olyan márkájú konzerv paradicsom a boltokban, amelyben ne lenne műanyag gyanta, ezért ha a friss paradicsom semmiképpen sem elérhető, keresd az üvegben, vagy a viaszos bevonatú dobozban tárolt verziókat.
4. Vajkészítmények
A legtöbb vajkészítmény olcsó növényi olaj, mesterséges aroma, színezékek, tartósítószerek és rengeteg só hozzáadásával készül. Ami még ennél is rosszabb, hogy hatalmas adag transz-zsírt tartalmaznak, még abban az esetben is, ha a címke azt állítja, hogy 0 gramm található benne.
Így helyettesítsd: Keresd a valódi vajat a szénával táplált tehenektől (vásárold egyenesen a termelőktől), amelyek nem tartalmaznak mesterséges összetevőket, azonban egy nagy adag omega-3 zsírsavat, B12-vitamint és más hasznos tápanyagokat juttatnak a szervezetedbe.
1. Agave nektár
Az agave nektárt sokáig a cukor és a mesterséges édesítőszerek természetes és egészséges alternatívájaként tartották számon. Azonban kiderült, hogy az üzletekben árusított verziója a feltüntetett “100 %-ban természetes” és “organikus” jelzők ellenére több fruktózt tartalmaz, mint a rendkívül magas gyümölcscukor tartalmú kukoricaszirup, és még jobban feldolgozott, mint a hagyományos fehér cukor.
Így helyettesítsd: Az ideális az lenne, ha jóval kevesebb édes dolgot ennél, azonban a sütemények és édességek világában már az is haladás, ha megpróbálsz kevésbé feldolgozott édesítőszerekkel ízesíteni, mint amilyen a termelői méz vagy a valódi juharszirup.