Főoldal > SZÉPSÉG > Shea vajjal a szép bőrért

Shea vajjal a szép bőrért

arcápolásbőrápoláskrémszépségtestápolásvajvitamin
0

Írta: and

A legtöbbször oda sem figyelünk a reklámokban elhangzó szövegekre, hogy melyik termék, mit tartalmaz. Persze

A legtöbbször oda sem figyelünk a reklámokban elhangzó szövegekre, hogy melyik termék, mit tartalmaz. Persze, úgy nehéz is, ha idegenül hangzik egy-egy összetevő. Mi az a shea vaj? A számtalan előnyös és különleges tulajdonsággal rendelkező növényi zsiradék nem csak a bőrödet szépíti, de gyógyít is. Ám nem enni kell, hanem kenni. Ismerd meg, szerezd be!

Mi az a shea vaj?

A shea vaj az afrikai sheafa, más néven karitéfa gyümölcsének magjából nyert sárgásfehér színű növényi zsiradék. Ültetésétől számítva 20 évet kell várni, hogy meghozza első, szilvára emlékeztető, csonthéjas terméseit, de ezután akár 200 éven keresztül is terem. Ennek a fának a gyümölcse a shea dió, amely akár 60-70 százalékos zsírtartalommal rendelkezhet.

Hogyan készül?

Az érett gyümölcsök belsejét összetörik, vagy apróra darálják és vízzel keverve tűz felett óvatosan melegítik. A dió-őrleményből kiolvadó zsiradék a víz felszínén összegyűlik. Az eredmény egy vajszerű, törtfehér színű, édeskés, kissé füstös illatú zsiradék, vagyis maga a shea vaj.

sheavaj2.jpg ()

Milyen vitaminokat tartalmaz?

Összetételéből adódóan a finomítatlan, kezeletlen shea vaj önmagában is bőrápoló hatású. Ennek egyik oka a magas allantoin tartalom, ami különösen fontos a sejtregeneráció során. Gazdag zsírsav-tartalma mellett sok A-, E- és F-vitamin, valamint béta karotin található benne, és semmilyen kémiai vegyületet nem tartalmaz.

Mire jó?

A shea vajas termékek – krémek, szappanok, folyékony és szilárd testápolók – kitűnően alkalmasak a száraz bőr kezelésére, az ekcéma és a pikkelysömör tüneteinek enyhítésére, nyugtatóan hatnak az allergiás bőrirritációra, gyulladáscsökkentő tulajdonsága képessé teszi a kiütések és csípések kezelésére is. Segít begyógyítani a sérüléseket, sőt önmagában is 5-6 faktoros fényvédő ereje van. A férfiak használhatják borotválkozás után, mert megnyugtatja az irritált bőrt. A nők a terhességi csíkokat is elkerülhetik vele.

Mi a titka?

A shea vaj nem tömíti el a bőr pórusait, felszívódik a bőrben és hosszantartó hidratáló hatást fejt ki. Összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi. Az egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik. Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, de egy év után is csak vitamintartalma kezd lassan csökkenni. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X