Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 dolog, amit a nyelved elárul rólad

6 dolog, amit a nyelved elárul rólad

betegségegészséggyógyulásnyelvnyelvdiagnosztikatünet
0

Írta:

Nem kell a fogorvos székéig várnod avval, hogy nagyra tátsd a szád. Vizsgáld rendszeresen a nyelved a tükörben, mert rengeteg betegséged elcsíphetsz idejében, mielőtt tényleg súlyossá válna. Nyújtsd ki hát a nyelved, és tarts magadnak egészségügyi ellenőrzést!

 

Jel: szürke vagy fehér duzzanat található a nyelv alatt

Jelentése: eldugult a nyálmirigyed. Ilyen esetekben valami blokkolja a nyelőcsövet, amely nem tudja továbbvezetni a nyálat, ezáltal duzzanatot és fájdalmat okoz. A jelenség leggyakoribb oka az úgynevezett nyálkő. A kalcium lerakódása hasonló a vesekőhöz. Ha pár nap múlva nem múlik el magától, látogasd meg a fogorvosod, mivel lehetséges, hogy a lerakódást műtéti úton kell eltávolítani.

Jel: foltok a nyelven, piros gyűrűvel körülvéve

Jelentése: az egészséges nyelv rózsaszín, viszonylag sima, csomó- és duzzanatmentes. Ha vörös vagy fehéres foltokat látsz rajta, amelyeket piros gyűrű vesz körül, a fehér területeken csipkeszerű mintával, fordulj azonnal a háziorvosodhoz vagy a fogorvosodhoz, mert ezek a rák jelei lehetnek. Míg más típusú rákos megbetegedések száma egyre csökken, addig a szájüregi rák majdnem 25%-kal nőtt az elmúlt évtizedben, feltehetően a HPV-nek köszönhetően, amely jelentős rizikó faktora a betegségnek.

nyelv2.jpg ()

Jel: vastag és piros nyelv

Jelentése: gondold át a diétád, ugyanis igen valószínű, hogy komoly vitaminhiányod van. A nyelv az első terület a testen, ahol a B12-vitamin hiánya megjelenik. Ez a vitamin nélkülözhetetlen az egészséges vörös vérsejtek termelődéséhez, hiánya vérszegénységhez vezethet. Ha fáj a nyelved és jelentősen vastagabb, mint korábban, akkor ideje, hogy pótold a B12-vitamint. Egyél sok szárnyas húst, tejet, halat és tojást, ezek még a szigorú fogyókúrába is beleférnek. Ha vegetáriánus vagy, táplálkozással jóval nehezebb pótolni a vitaminhiányt. Szedj táplálékkiegészítőt és egyél olyan vitaminnal dúsított élelmiszereket, mint például a müzlik.

Jel: fekete, szőrös nyelv

Jelentése: szedtél mostanában antibiotikumot? Ezek ugyanis az egészséges baktériumokat is kiölik a szervezetből, ezáltal a nyelven papillák, azaz szemölcsök jelennek meg. A leválás helyett ezek a szemölcsök egyre csak nőnek és szőrössé teszik a nyelv felületét. A bacik rossz leheletet is okoznak és tompítják az ízlelést. Tisztítsd a nyelved is rendszeresen, az erre a célra kapható fogkefével, segítve a normál flóra helyreállítását.

Jel: megduzzadt nyelv

Jelentése: az összes tünet közül ez igényli a leggyorsabb beavatkozást, mivel allergiás reakció váltja ki. A duzzanat valójában nem is közvetlenül a nyelven helyezkedik el, hanem a nyelv mögötti területen, előrenyomva a nyelvet, ezáltal nagyobbnak láttatva azt. Sajnos, ez a duzzanat életveszélyessé válhat, hiszen gátolja a levegővételt. Fordulj azonnal orvoshoz!

Jel: száraz, fehér és fényes nyelv

Jelentése: a xerostomia, vagy ismertebb nevén a szájszárazság, akkor jelentkezik, ha a száj nem termel elegendő nyálat. Kellemetlen szárazságérzet képződik a nyelven és felborul a szájban található baktériumok egyensúlya, megváltoztatva a nyelv színét és kinézetét. Ha nem kezelik, a szájszárazság ínybetegségekhez és fogszuvasodáshoz vezethet, illetve növelheti a szájfertőzések kockázatát is. Igyál elegendő vizet és használj párásító készüléket, ha száraz környezetben élsz vagy dolgozol. Az allergiára, a magas vérnyomásra és az asztmára szedett gyógyszerek is felelősek lehetnek a krónikus szájszárazságért. Konzultálj a kezelőorvosoddal a készítmények cseréjéről. Használj szájöblítőt, amely mesterségesen helyettesíti a nyálat.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X