Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 érdekes tény a könnyekről

7 érdekes tény a könnyekről

bőgéskönnykönnycsatornakönnycseppsírásstressz
0

Írta:

Az logikus, hogy a csecsemők miért sírnak, hiszen másként hogyan mondhatnák el, hogy fáj a hasuk, éhesek vagy fáradtak. A felnőttek sírásának azonban nincs ennyire egyszerű magyarázata.

A kutatók számtalan vizsgálatot folytattak már annak érdekében, hogy rájöjjenek, a felnőttek miért képesek könnyezni. Ugyan mindenre még nem derült fény, de íme néhány érdekesség a sírással kapcsolatban.

1. A boldog könnyek mások, mint a szomorú könnyek, sőt, mindkettő különbözik a hagymapucolós könnyektől

Nem minden könny egyforma, háromféle típust különítenek el a kutatók. Az első az ún. bazális könny, melyet pislogásnál állítunk elő, hogy a szemet védjük és tisztán tartsuk. A második típus, ami valamilyen irritációra reagál, például a hagymapucolásra. A harmadik csoportba pedig az érzelmek által generált könnyek tartoznak, melyeket meghatottság, szomorúság vagy boldogság vált ki. A kutatások szerint a bazális könnyeket teljesen más mirigyek állítják elő, mint az érzelmi könnyeket. Habár mind a három típusú könnyben só, hormonok, fehérje és egyebek vannak, a mikroszkóp alatt teljesen eltérően néznek ki.

2. A nők tényleg gyakrabban sírnak a férfiaknál

Mi nők 2-4 alkalommal sírunk havonta, míg a férfiak egyszer. A megfigyelések szerint a férfiak sírása sokkal kevesebb ideig tart, 66%-uk kevesebb mint 5 percig pityereg, míg a nőknek csupán 43%-a sír ennyire röviden. Az erős érzelmi okokat tekintve azonban hasonlóan működünk, haláleset, szakítás vagy egyéb nagy volumenű dolgok a férfiakat és nőket egyaránt megríkatja. A különbség a hétköznapi esetekben van (az autó nem indul el, a számítógép összeomlik, a főnök viselkedése), melyek a nőket nagyobb eséllyel fakasztja könnyre a férfiaknál. Az okok a hormonokkal magyarázhatók, a nők sokkal emocionálisabbak a férfiaknál.

3. A nők kisebb könnyeket ejtenek

Legalábbis 50 éves koruk előtt. A kutatók szerint mind a két nemre igaz, hogy az évek múltával a könnycseppek nagysága csökken és fiatalabb korban nagyobb valószínűséggel futnak végig az arcon mint 50 éves kor felett.

4. A férfiak elfordulnak, ha egy nő sír

Ez nem azért van, mert nem képesek együttérezni, de amikor egy férfi látja egy nő negatív érzelmekből fakadó könnyeit, csökken a szexuális vágya. A jelenséget nem teljesen tudták megmagyarázni a kutatók, de kapcsolatba hozható azzal a ténnyel, hogy a férfiak erős agressziót éreznek síró nők láttán. Ez valószínűleg abból az ösztönből eredeztethető, hogy a hím meg akarja védeni a nőstény, annak látszólagos megbántása pedig cselekvésre sarkallja, dühöt vált ki belőle.

5. A könnyek összekötnek

Gondolj csak bele: ha mind a ketten sírtok valami miatt, akkor biztosan ugyanazt érzitek, vagyis pontosan megértitek egymás érzelmeit. A sírás együttérzést vált ki belőlünk és egyértelműsíti, hogy valakinek egy kis vigasztalásra van szüksége. A kutatók azt vették észre, hogy a könnyek látványa erős empátiát és elszánt segítségnyújtást vált ki az emberekből. A pityergő emberrel sokkal könnyebben együttérzővé vállnak az emberek, mely egy fontos interperszonális hatása a könnyeknek.

6. Az orrod elkezd folyni amikor sírsz, mert ő is dolgozik

A hagyma okozta és az érzelmi könnyek egyaránt kiválasztódnak, elindulnak, amikor sírni kezdesz. Amikor a könnycsatorna kapacitása eléri a maximumot, a folyadékot a test máshol is elkezdi kivezetni, az orrodon. Tulajdonképpen ilyenkor az orrodon is könny folyik.

7. Az elmélet, mely szerint a könnyek stresszhormont tartalmaznak, valószínűleg butaság

Az elképzelés abból fakad, hogy a kutatók arra lettek figyelmesek, azok, akik elengedték magukat és sírtak egy nagyot stresszhelyzetben, kisebb mértékű stressz-szinttel rendelkeztek zokogás után. A tudósok régebben azzal magyarázták a jelenséget, hogy a vizsgált alanyok biztosan stresszhormont sírtak ki a könnyekkel. A modern felfogások szerint azonban az elmélet azért nem állja meg a helyét, mert még az izzadság és nyál is ugyanannyi stresszhormont tartalmaz, akár a könnyek, így a sírás nem eredményez különösebb tisztulást.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X