Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 meglepő ok, amiért folyton baj van az orroddal

6 meglepő ok, amiért folyton baj van az orroddal

allergiabetegségfertőzésgyógyulásmegfázásnáthaorrorrfolyás
0

Írta:

Beteg nem vagy, és szinte biztos vagy benne, hogy nem vagy allergiás. Akkor meg miért érzed ennyire borzalmasan magad?

Az influenza, megfázás, az állatszőr-allergia mind oka lehet a rossz érzésnek, orrfolyásnak, ezeken kívül pedig még van néhány ok, ami letargiát, nyomottságot okozhat, de biztosan nem is gondolnál rá.

#1. Irritál valami a környezetedben, de nem allergia

Nem, nem az idegesítő kollégádra gondolunk, hanem valami olyan dologra, amit belélegzel, és a szervezetedből ezt a reakciót váltja ki. Az orrjáratban lévő gyulladást nem csupán allergia, hanem más is kiválthatja. A rhinitis ugyan gyakran kapcsolódik allergiához, de az esetek egyharmadában az immunrendszer túlműködése okozza a bajt. A tünetek ebben az esetben akkor lépnek fel, amikor az irritáció oka a nyálkahártyával érintkezik. Kiválthatja parfüm, cigarettafüst, de még a hőmérséklet-ingadozás is. Beszélj a háziorvosoddal, ő majd ajánl egy számodra megfelelő orrsprayt.

#2. Babát vársz

A hasad fel akar robbanni, a kedved és étvágyad pedig hullámvasútként ingadozik. Nos igen, lehet, hogy várandós vagy. A kismamák gyakorta számolnak be arról, hogy már akkor, amikor nem tudtak a terhességükről, gyakran voltak fáradtak, kimerültek. Egy friss tanulmány szerint a bokadagadás mellett az orrod is bedagadhat, de akár orrvérzés is előfordulhat. A sok folyadék, a párologtató és a sóoldatos orrspray segíteni fog, hogy ne száradjon ki a nyálkahártyád.

#3. Orrspray-függő vagy

A nyálkahártya-összehúzó orrspray csodákra képes, amikor beteg vagy. De vigyázat! Ahogy az ilyen termékek dobozán is fel van tüntetve, a betegség múlásával az orrspray-t is le kell tenni. Ha nem szorulsz rá a gyógyszerre, már nem vagy beteg, ne használd, még akkor sem, ha úgy érzed, valami gátolná a szabad légzést. Az ilyen orrspray-k nagyon hatásosak, de rettenetesen szárítják a nyálkahártyát, ezért könnyen nem várt tüneteket okozhatnak.

#4. Pajzsmirigy-gondod van

A pajzsmirigy elégtelen működése miatt nem termelődik elegendő pajzsmirigyhormon, ha pedig nincs megfelelő mennyiségű pajzsmirigyhormon a szervezetben, annak bizony lehet tünete aluszékonyság, fáradtság, kimerültség, orrdugulás is. Ebben az esetben mindenképpen beszélned kell az orvosoddal, hogy vérvétellel derítse ki, hogyan működik a pajzsmirigyed, és ennek függvényében lehet megoldani a problémát.

#5. Szinusz fertőzésben szenvedsz

Meg vagy fázva, de egyszerűen nem bírsz kijönni belőle? A legtöbb vírusos fertőzés, ahogy a megfázás is, csupán 1, maximum 2 hétig tart. Ha a sima megfázásod ennél hosszabb ideje tart, nézesd meg magad az orvosoddal. Elképzelhető ugyanis, hogy bakteriális szinusz fertőzésed van, amit antibiotikummal kell kezelni. Tünetei közé tartozik a láz, orrdugulás, gennyes váladék, erős fájdalom a melléküregekben.

#6. Orrpolipod van

Bár elég ijesztően hangzik, de nyugi, van rá megoldás. Az orrpolip lehet az egyik oka, amiért azt érzed, a „megfázás” nem múlik. Az ilyen polipok tulajdonképpen nem veszélyesek, de elzárják az üregeket, nehezítik a légzést. Amikor a nyálkahártyád ingerli valami, mondjuk vegyszerek vagy a levegő pollenjei, akkor az váladékot termel. Ha ez az inger ismétlődik, sok váladék választódik ki, ez pedig néha polippá alakul. A fül-orr-gégészeten az ilyen polipokat viszonylag könnyen el tudják távolítani.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X