Főoldal > EGÉSZSÉG > A mosás 5 aranyszabálya

A mosás 5 aranyszabálya

mosásmosógépruhaszennyestiszta ruha
0

Írta:

Az elektromos háztartási gépek szerencsére ma már nagyban megkönnyítik és lerövidítik az otthoni feladatainkat, a mosást is rutinszerűen végezzük. Csak bedobjuk a szennyest, és ha lejárt a program, kiteregetjük a tiszta ruhákat. De biztos vagy benne, hogy eddig mindent jól csináltál?

Fogadd meg tippjeinket a még hatékonyabb ruhatisztítás érdekében.

1. Fontos a megfelelő hőfok

Legtöbben a gyors programokat használják a leggyakrabban, lehetőleg 30 fokos vízzel. Tény, hogy rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg így, ám sem a látható szennyeződéseket, sem pedig a kórokozókat nem tudjuk így hatékonyan eltávolítani. Különösen a külső ruházatot érdemes legalább 40 fokon mosni, hiszen az érintkezik közvetlenül a környezetünkkel.

2. Fehérneműket elkülöníteni

A fehérneműket, ágyneműket, törölközőket tilos az utcai ruházattal együtt mosni. Egyrészt azért, mert ezeket a ruhaneműket már 60 fokon kell tisztítani, másrészt pedig a szennyeződés típusa miatt. Míg az utcai ruhákon az összes szennyeződés, amivel a nap során találkozunk, megtapad, addig a fehérneművel, törölközővel, ágyneművel közvetlenül a bőrünk érintkezik, ami miatt magasabb hőfokot kell használni.

Woman washing, Image: 146668794, License: Rights-managed, Restrictions: Model release, Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Oredia

3. Színek szerint válogass

Te is bosszankodsz, hogy a kedvenc fehér fölsőd már hetek óta a szennyesben van, és nem tudod elindítani a mosást, mert nincs más fehér, amivel együtt moshatnád? Akkor inkább öblítsd ki kézzel, de semmiképpen ne dobd be a színesek közé. Szín szerint 4 alapkupac létezik: fehérek, sötétek (feketék), színesek, pirosak. Persze minden első mosásnál kezeld fenntartással a ruhákat, előre nem lehet tudni, melyik mennyire engedi a színét.

4. Mosózsák, a szuper találmány

Van néhány csini flitteres rucid, de ha azokat mosod, még hetekkel később is találsz a mosógépben néhány csilli-villi ruhadíszt? Sosem találod meg a zoknijaid párját? Félted a nejlonharisnyáidat bedobni a többi közé, mert kiszakad? Akkor te még nem ismered a mosózsákot. Ezt éppen azért találták ki, hogy a kényesebb ruhadarabokat el tudd különíteni a többitől úgy, hogy közben mégis egyszerre mosod őket. Ha kipróbálod, tuti, hogy rendszeres használója leszel.

5. Használj megfelelő tisztítószereket

A mosáshoz mosószer és öblítő kell. Tiszta sor. Na de hogyan válasszuk ki a megfelelő termékeket? Nem kell túllihegni a dolgot, hiszen ma már olyan mosószereket gyártanak, amik 30 foktól egészen 90 fokig hatékonyan tisztítanak. Arra figyelj, hogy a megfelelő színű ruhákhoz a megfelelő mosószert használd (pl. a fehér ruhákhoz való mosószerben fehérítő van, amit könnyen kiveheti a színes ruhák színét). Ha környezettudatosan élsz, használj mosódiót. Nem csak olcsóbb, de mindenképpen környezetkímélőbb megoldás is.

Ha mosógép vásárlás előtt áll, akkor Önnek szól ez az oldal!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X