Főoldal > EGÉSZSÉG > Kiderült, milyen gyakran kellene pizsamát cserélni

Kiderült, milyen gyakran kellene pizsamát cserélni

alvásmosáspizsamaruhamosás
0

Írta:

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a pizsama a legkényelmesebb viselet, hiába hordjuk azonban csak éjszakánként, sokakat meglephet az a hír, milyen gyakran kellene cserélni és mosni az éjszakai ruházatot.

A pizsama nem véletlenül a legkényelmesebb viselet: a könnyed, szellős anyagból készült ruházatban szabadabb mozgás, a puha textília pedig úgy érintkezik folyamatosan bőrünkkel, hogy az nem zavaró, de mindent lefed ahhoz, hogy alvás közben se fázzunk. Egy pizsama átlagosan 6-8 órát van napi rendszerességgel az emberen, legyen viszont akármilyen kényelmes, az éjszaka folyamán – főleg nyáron– könnyű beleizzadni.

A The List cikke szerint általánosságban elmondható, hogy a legtöbb férfi 13, a legtöbb nő pedig akár 17 napig hord egyetlen pizsamát, az ajánlott viselési idő azonban ennek csupán töredéke. Az emberi test rengeteg, napi 30-40 ezer bőrsejtet veszít el, ezeknek nagy része ruháinkon, ágyneműinken landol.

Egy átlagos felnőttnek – amennyiben nem izzadós típus – 3-4 éjszaka elteltével lenne érdemes lecserélnie (5-7 éjszakáig is csak akkor érdemes hordani, ha szigorúan minden viselet előtt lefürdik az ember) és kimosnia a pizsamáját, és természetesen az sem mindegy, mindezt hogyan teszi.

Az ideális esetben nem műszálas, pamutból készült pizsamákat lehetőség szerint 60°C-on érdemes mosni, ha pedig alacsonyabb hőfokon tisztítjuk, érdemes olyan mosószert alkalmazni, amelyik fertőtlenítő hatással is bír.

A túlhordott pizsamának nem csak a szaga lesz kellemetlen belátható időn belül, de elősegítheti a káros bakrétiumok szaporodását, valamint irritációt okozhat a sebes, pattanásos területeken.

Címlap: Bridget Jones naplója/ CanalStudios, Working Title Films


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X