Főoldal > EGÉSZSÉG > Daganatellenes csodaszer: a tej

Daganatellenes csodaszer: a tej

betegségdaganategészséggyógyulásrák
0

Írta:

A rosszindulatú vastagbéldaganat előfordulását és növekedését is gátolja a tejben lévő egyik fehérje – mutatta ki egy új vizsgálat.

A svéd Lund Egyetem munkacsoportjának kutatása során a lactoferricin4-14 tejfehérje fékezte a ráksejtek ultraibolya fény hatására bekövetkező, rosszindulatú változását, kárt téve a ráksejtek DNS-ében. Az alacsony zsírtartalmú tej rákmegelőző hatását több korábbi vizsgálat is igazolta. Egy amerikai tanulmány szerint a rendszeresen tejet ivó gyerekek 40%-kal kisebb eséllyel betegszenek meg felnőttkorukban vastagbélrákkal, a tejet rendszeresen fogyasztó, 55 évnél idősebb nők esetében pedig 47%-kal kevesebb rákos megbetegedés fordul elő.

Világszerte évente félmillió, Magyarországon pedig évente 5.000 ember veszti életét rosszindulatú vastagbéldaganat következtében. A világon minden esztendőben átlagosan egymillió az új megbetegedések száma. Statisztikák szerint 2008 óta ez a fajta rák a nők körében a második, a férfiak csoportjában pedig a harmadik leggyakoribb daganatféle.

tej2.jpg ()

Svédek a vastagbél daganatok ellen

Stina Oredsson, a svéd Lund Egyetem professzora és munkacsoportja a laktoferricin4-14 tejfehérje kutatásával foglalkozik. A svéd szakemberek eredményei bizonyították, hogy a tejben található laktoferricin4-14 fehérje hosszú távon jelentősen gátolja a vastag- és végbélrák sejtek szaporodását, növekedését. Hatására ugyanis az emberi szervezetben jelenlévő ráksejtek életciklusa megnyúlik.

„A kutatás során a ráksejteket ezzel a fehérjével kezelték, amely károsította azok DNS szerkezetét, gátolva a vastag- és végbél daganatos megbetegedés kialakulását” – mondta Dr. Matos Lajos kardiológus, a tanulmány ismertetője. „Magyarországon a tüdőrák után sajnos ez a második leggyakoribb daganattípus, ezért is nagy horderejű a friss kutatási eredmény” – tette hozzá a szakember.

A fehérje kedvező tulajdonságának magyarázata, hogy az Lfcin4-14 befolyásolja a ráksejtek dezoxiribonukleinsav – DNS – változását ultraibolya fényre.

Üstökös technikával vizsgálták a daganatos sejteket

A munkacsoport először ultraibolya sugárzással kezelte a vastagbélrák sejteket, majd ezt megismételte Lfcin4-14 jelenlétében és anélkül is. A DNS károsodását érzékeny mérési eljárással mutatták ki, melynek neve üstökös technika. A DNS-károsodott daganatsejtek alakja üstökösre emlékeztet, melyek jellegzetes csóvát húznak maguk után, a DNS károsodás mértékét pedig az üstökös fejének és csóvájának arányából lehet megítélni. Az ultraibolya fény hatására sokkal több üstökös látszott, mint mikor Lfcin4-14-gyel történő kezelés után alkalmazták az ultraibolya sugarakat. Különböző, további sejtjelző technikák segítségével sikerült igazolni, hogy a tejfehérje valóban a beteg sejt DNS károsodása útján hat.

Két pohár tej az egészségért!

A tej nem csak finom ital, de a szervezet zavartalan működéséhez szükséges tápanyagok legfontosabb forrása. Dietetikusok az egészséges táplálkozás részeként napi 0,5 liter tej fogyasztását javasolják, amely hozzájárul az egészséges életmódhoz és számos betegség megelőzését segíti.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X