Van egy növény, amit már ötezer évvel ezelőtt is termesztettek. Az ókori Indiából, Kínába és Japánba is eljutott, majd jöttek a mediterrán éghajlati öv országai. Ha eddig csak a hamburger vagy a pogácsa tetején találkoztál vele, nagy hiba. Ismerd meg jobban a szezámmag jótékony hatásait!
A halhatatlanság magja
A szezámmag körülbelül egy méteres magasságú, lágyszárú trópusi növény magja. A hindu mitológia szerint a Yama istenség által megáldott mag Keleten a halhatatlanság szimbólumává vált. Nem véletlenül.
A szezámmagot a magok királyának is szokták nevezni, hiszen a legtöbbet tartalmazza bizonyos ásványi anyagokból. Telítetlen zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, tömegének több mint felét olaj teszi ki. Súlyarányosan hétszer több kalcium található benne, mint a tehéntejben, E-, B1-, B2-, D-vitamin-, foszforsav-, lecitin-, szezamin- és telítetlen zsírsav-tartalma pedig igazi jótéteményt jelent szervezeted számára. Fogyasztása segíthet elkerülni a csontritkulást. A szezámmagból préselt szezámolaj B-, D- és E-vitamint, értékes aminosavakat, foszforsavat tartalmaz.
Sejtmegújító hatása van
Kiváló fáradtság és álmatlanság ellen. Gyógyítja a máj és az epehólyag betegségeit, a kisebb epeköveket kihajtja. Segíti az emésztést, megvédi a vérereket a koleszterin-lerakódástól, csökkenti a koleszterinszintet.
A szezámmag olaja bőrvédő, bőrregeneráló szernek számított már az ókorban is. Alkalmazható égési sérülésekre, de ami ennél is fontosabb a hölgyek számára: fiatalító, sejtmegújító hatású hatása miatt igazi csodaszer! Újabb kutatások szerint a szezámolaj a bőr másfajta védelmében is bevethető: akadályozza, késlelteti a melanóma kialakulását, a bőr rosszindulatú daganatos sejtjeinek szaporodását.
Fogyaszd naponta!
A napi ajánlott mennyiség egy evőkanálnyi. Ezt tehetjük joghurtba, müzlibe, salátába. A legjobb, ha mindig van otthon szezámmag, hiszen számtalan ételféleség gazdagítható vele. Hasznos nyersen és pirítva is. Nem árt, ha tudod, hogy a magban lévő tápanyagok a szervezetben jobban hasznosulnak, ha a magot egy kicsit megtöröd, vagy legalább durvára darálod. Az olaját párolt zöldségekhez, salátákhoz, de még levesekhez is hozzá adhatod, a siker garantált.
Fotó: Profimedia – Red Dot