Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 ok, ami miatt fájhat a térd

5 ok, ami miatt fájhat a térd

betegségegészségfájdalomgyógyulástérd
0

Írta:

Dr. Dobos Márta, az Oxygen Fájdalomcentrum ortopéd orvosa a leggyakoribb okokról és azok kezelési lehetőségeiről beszélt.

 

1. Osteoarthritis 

A 40 év fölöttieknél a térdfájdalom leggyakoribb okozója, az ízületi porcok állapotromlásának végső és fájdalmas eredménye az osteoarthritis. Mivel ez a porc “párnaként” működik a csontok között, elvékonyodása következtében a csontok dörzsölik az ízületek szélét, amely fájdalomérző idegvégződésekkel gazdagon ellátott terület. Bár a probléma bárkit érinthet, azoknál alakul ki korábban, akik fiatalon térdet igénybevevő sportokat űztek, vagy térdsérülést szenvedtek. A korai tünetek közé tartozik a fájdalom, a fizikai megterhelést követő és a reggeli merevség, mely utóbbi általában egy órán belül oldódik.

2. Rheumatoid arthritis 

Az arthritis ezen formája gyulladásos eredetű, ma még nem tudjuk pontosan, miért támadja meg a immunrendszer az ízületeket. A rheumatoid arthritis károsítja az ízületi tokot és a porcot, aminek következtében a gyulladt, elburjánzott szövet olyan enzimeket termel, amelyek bontják a porc- és lágyszöveteket és a csontot. A betegség jellemzően 20 és 45 év között jelentkezik, nőknél gyakoribb, rendszerint a kéz kisízületein kezdődik az elváltozás, azután betegíti meg a nagyízületeket, így a térdet is. A korai tünetek a fáradtság, rossz közérzet, ízületi fájdalom, duzzanat és az egy óránál hosszabb ideig fennálló reggeli merevség.

3. Bursitis

A térdízület „párnaként” szolgáló nyálkatömlőjének gyulladását okozhatja hosszantartó térdelés, fertőzés vagy a térd sérülése, és általában néhány hétig tart. A panaszok közé tartozik a fájdalom és a duzzanat közvetlenül a térd körül. Kezelése pihentetésből, felpolcolásból és gyulladás gátló gyógyszerekből áll, igen ritkán sebészeti beavatkozásra van szükség.

4. Íngyulladás 

A hátsó combizmokat a térdhez rögzítő inak gyulladása is okozhat térdfájást. Ez esetben legfontosabb a kellő ideig tartó pihentetés, gyulladás gátlók szedése javasolt, az izmok nyújtása és erősítése mellett. Az íngyulladás orvosi kezelésre szorul, mert a gyulladt ín elszakadhat.

5. Sportsérülések

Tipikusan a sport miatt alakulhat ki a “futótérd”, a szalagsérülés és a porcszakadás. A “futótérd” esetén az inak gyulladása túl sok vagy helytelen futás, síelés vagy kerékpározás következtében alakul ki. Térd előtti fájdalommal, esetleg duzzanattal járhat. Az erős kötőszövetből álló térdszalagok az ízületet alkotó csontokat kötik össze, és legtöbbször a térd csavarodása vagy az ízületet ért ütés kapcsán nyúlnak meg vagy szakadnak el. Azonnal jelentkező súlyos fájdalommal járnak. Az orvosi vizsgálatig nem szabad terhelni! A porcok akkor szakadhatnak el, ha a térd erősen megcsavarodik. Ilyenkor az ízület fájdalmassá válik, duzzanat jelentkezik, és a térd kattogni kezd.

Mit tehet az orvos?

Ha az akut sérülés, súlyos fájdalommal jár és az ízület megduzzadt, azonnal orvoshoz kell fordulni. Az esetek többségében azonban folyamatos és elhúzódó a fájdalom. Ilyenkor is elengedhetetlen az orvosi kezelés, amely ma már számos alternatív lehetőséget is lehetővé tesz. – Beválhat a lökéshullám, mely terápia oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a valódi okot is megszüntetheti a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A kezelés során nagy energiájú lökéshullámot juttatunk a kijelölt helyre, amely enyhe fájdalommal járhat, de az eredmények magukért beszélnek. Már egyetlen kezelés is hatékony lehet, tartós javulás azonban 3-6 kezelés után jelentkezik – ismerteti dr. Dobos Márta, az Oxygen Fájdalomcentrum ortopéd orvosa.
– Ha reggel vagy fizikai terhelés után fáj a térd, valószínűleg ízületi kopás áll a háttérben. Amennyiben beindult a porckopás folyamata, a legfontosabb, hogy óvjuk a maradék állományt és csillapítsuk a fájdalmat. Ennek egyik legbiztosabb módja, ha hiarulonsavas szert juttatnak az ízületi résbe, amely „megolajozza”, kipárnázza az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket. Az injekciók kúra hatása fokozatosan adódik össze, így akár 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja az ízület terhelhetőségét. Különösen sportsérülések esetén válik be a természetes alapú Guna-terápia, amely szteroidmentesen szünteti meg a fájdalmat és kezeli az okot is.  

Forrás: www.oxygenfajdalomcentrum.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X