Főoldal > EGÉSZSÉG > A 7 legtipikusabb nyaralásbetegség

A 7 legtipikusabb nyaralásbetegség

betegségegészséggyógyulásnyárnyaralás
0

Írta:

A nyaralás során bármikor történhet veled valami kellemetlen, úgyhogy jobban jársz, ha előre felkészülsz mindenféle váratlan helyzetre, betegségre. Jó, ha tudod, melyek a leggyakrabban előforduló betegségek, problémák nyaralás során, és hogyan tudod őket megoldani!

 

Gyomorégés

Nyaraláskor az ember hajlamos össze-vissza enni, és többet, mint egyébként, így a gyomorégés vagy a reflux gyorsan kialakulhat. Mindig legyen nálad recept nélkül kapható emésztéskönnyítő, vagy ha ilyesmi nincs kéznél, sokat segíthet a folyamatos hidratálás (ha sok vizet iszol, kevesebbet is fogsz enni), és az, ha a fejedet kicsit alátámasztva alszol, hogy a gyomorsav visszaáramolhasson a gyomrodba.

Görcsös izomfájdalom

Imádsz szörfözni, de kicsit túlzásba vitted, és most fel sem bírsz kelni? Ilyenkor a legjobb, ha nem hagyod abba a mozgást, csupán kicsit könnyebbre veszed: sétálj vagy biciklizz, hogy segítsd az izmok regenerálódását.

Napszúrás

A legforróbb napokon sajnos elég egy hosszabb napozás, kevés árnyék és folyadék, és máris kész a baj. Csak azt tanácsolhatjuk, hogy keresd a légkondicionált helyeket, igyál sok vizet (időnként permetezd is magad vele), és tartsd be az aranyszabályt: 11 és 3 között nincs napozás!

nyaralas2.jpg ()

Mozgásbetegség

Volt már hányingered a busz rázkódásától, vagy estél már át tengeribetegségen? Ha igen, tudod, miről beszélünk. Amennyiben nincs más mód az utazásra, tarts magadnál B6-vitamint, ha viszont erre nincs lehetőség, próbálj ki pár egyszerű trükköt: húzd le az ablakot, hogy a bőröd érzékelje a mozgást, vegyél nagy levegőket, és figyeld a melletted elsuhanó tájat, így hamarosan csökken a rosszulléted.

Vízhólyagok

Imádod az új szandálodat, de sajnos véresre törte a lábad már az első napon? Pihentesd a lábujjaidat hideg vízben, de ha komolyabb a baj, törölgesd át gyógyszertárban kapható alkohollal vagy hidrogén-peroxiddal, aztán gondosan ragaszd le, és vegyél fel például egy papucsot, vagy olyan cipőt, amit megszoktál, és nem dörzsöli a fájó felületeket.

Napégés

Hiába minden elővigyázatosság, mégis sikerült pecsenyére égned? Ilyenkor először is vegyél egy jó hideg zuhanyt, hogy jobban érezd magad, aztán, ha nagy fájdalmaid vannak, nyugodtan kapj be egy aszpirint vagy más fájdalomcsillapítót. Az aloe verás napégés utáni készítmények sokat segíthetnek, de másfajta is jó, a lényeg, hogy hidratálja a gyulladt részeket. Az elkövetkezendő néhány napban ne tedd ki a bőröd közvetlen napfénynek, és ha már lehámlott, kenegesd alaposan testápolóval, hogy ne feszüljön. Fontos: ha a felület iszamossá válik vagy egyre érzékenyebb, keresd fel a bőrgyógyászodat.

Kiütések

Ha fájó vagy viszkető kis pontokkal lesz tele a bőröd egy kirándulás után, először is érdemes felidézned, merre jártatok, mert ez segíthet kitalálni, mi okozta az irritációt. Egy sima allergiás reakción segíthet a hidrokortizon krém, a jég vagy egy allergiaellenes tabletta is, és fontos, hogy alaposan kimoss minden ruhát, amit az adott helyen viseltél. Ha a kiütések nem múlnak el, vagy hetek múlva visszatérnek, irány az orvos!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X