Főoldal > EGÉSZSÉG > A házasság egészségesebbé tesz?

A házasság egészségesebbé tesz?

boldogságegészségházassághosszú életpárkapcsolat
0

Írta:

Valóban így van: a boldog házasság egészségesebb életutat is jelenthet. A családi elégedettséget már számos egészségügyi pozitívummal hozták összefüggésbe, a legnagyobb érdeme az, hogy csökkenti bizonyos betegségek kockázatát. Legyenek áldottak a boldogsághormonok!

 

De ne gondold, hogy a jó házasság önmagában egyenlő az egészséges, hosszú élettel, és a védett családi állapot miatt kedvedre bűnözhetsz a gyorséttermekben, dorbézolhatsz a koktélbárban. Természetesen fontos a megfelelő táplálkozás és a kellő mennyiségű mozgás. A legújabb kutatások szerint azonban sajnos még a szabályok betartásával is árthatunk magunknak, ha a párunkat akarjuk kímélni.

Egy társas viselkedésről szóló tanulmányban a kutatók 789 000 résztvevőt kérdeztek meg a családi állapotukról, a napi aktivitási szintjükről, és arról, hogyan értékelik a saját egészségüket. Az eredmény: a házas emberek hajlamosak túlbecsülni a jóllétüket, ráadásul sokkal nagyobb mértékben, mint a szinglik.

Hui Zheng, PhD, az Ohio Állami Egyetem szociológia adjunktusa szerint a házasoknak gyakran jobb az egészségi állapotuk, mint az egyedülálló társaiknak. Sokan közülük azonban csak egészségesebbnek érzik magukat másoknál, függetlenül attól, hogy objektíven tekintve jól vannak-e vagy sem. A megadott adatokból az is kiolvasható, mi határozza meg a házas emberek magasabb küszöbértékét. A „rossz egészségi állapot” olyan súlyos problémára utal, hogy az illető már extra ellátásra szorul.

hazassag2.jpg ()

Elképzelhető, hogy a házas emberek nem szívesen vallják be a betegségeiket, mert félnek a házasságuk megzavarásától. Jana Staton, PhD, házasság és családterapeuta szerint ennek van alapja, hiszen ha egy személy megbetegszik a családban, akkor az egész rendszer beteg lesz, beleértve a kapcsolatot is. A helyes megközelítés az, ha te és a partnered jól kezelitek az egészségügyi problémákat, és ilyenkor is egységfrontot alkottok. Ez hogyan lehetséges?

Törekedjetek együtt az egészséges életmódra! Amennyiben a pár egyik tagja már megbetegedett, a másik fél segítsen neki a gyógyulásban, adjon erőt, mutasson példát! Senkinek sem fog ártani, ha jobban odafigyel egy kicsit magára.

Ellenőrizzétek egymás állapotát! A kedvesed például nem látja a hátán az anyajegyeket, de te könnyen meg tudod vizsgálni őket. Időről időre tüzetesen pásztázd át őket újra!

Szokjatok le együtt a káros szenvedélyeitekről! Ketten könnyebb lesz letenni a cigarettát, megszüntetni a késő esti nassolást, a vacsora utáni fagylaltot. Menjetek inkább sétálni az esti étkezés után, a dohányzás helyett pedig keressetek közös sportlehetőséget.

Orvosi dolgokban ne dönts egyedül! Ha időpontot kérsz kontroll-vizsgálatra egy szakrendelésre, előbb kérdezd meg a párodat, ő mikor volt utoljára. Te is nyugodtabb leszel, ha őt is megnézik, hiszen nem kell miatta sem aggódnod.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X