Főoldal > EGÉSZSÉG > A konyha legfertőzőbb, bacikkal teli pontjai

A konyha legfertőzőbb, bacikkal teli pontjai

baktériumbetegségegészségfertőzéskonyhakosztakarítás
0

Írta:

Igazán odafigyelsz, hogy gyönyörűen tisztán tartsd az étkezdédet. Mosogatsz és takarítasz rendesen: minden csillog-villog. A higiéniáért folytatott harcban ezzel azonban még csak csatát nyerhetsz, a háborúban lehet, hogy vesztésre állsz!

 

Mikor támadnak a konyhai kellékek

Álmodban sem gondolnád, hogy a konyhai mosogató, mely számtalan baktériumot rejthet, valószínűleg mégsem a legszennyezettebb része egy átlagos mai konyhának. Egy tanulmány szerint sokkal inkább veszélyforrás lehet egy turmixgép, egy konzervnyitó vagy épp egy fakanál, melyek gazdag tárházai lehetnek a mikroorganizmusoknak.

Egy globális egészségi és biztonsági szervezet, az NFS International kutatói azt találták vizsgálatuk során, hogy az olyan nehezen tisztítható konyhai felszerelések, mint amilyenek a különféle robotgépek, fakanalak, habverők, konzervnyitók, gumispatulák nyomokban akár E.coli, szalmonella és lisztéria baktériumokat rejthetnek. Sőt, kiderült az is, hogy még a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében is rengeteg kórokozó tud megtelepedni, és, hogy a hűtő, baktériumokkal leginkább fertőzött része egyértelműen az elsőre talán sokak számára ártalmatlannak látszó vízleeresztő tartály.

„A legtöbb hűtőszekrény vízleeresztő tartálya és vezetéke valósággal hemzseg az élesztő- és penészgombától, ezek szintje számos esetben bőven meghaladják a biztonságos egészségügyi értéket. Az élesztő- és penészgombák könnyen allergiás reakciókat válthatnak ki, és légúti megbetegedéseket okozhatnak” – hívta fel a közvélemény figyelmét a vizsgálódás eredményei kapcsán Lisa Yakas, az NFS International mikrobiológusa. Az pedig még a vizsgálatot végzőket is meglepte, hogy az egyik legszennyezettebb eszköznek a turmixgépet találták.

huto2.jpg ()

Jobb félni, mint megijedni

A hasmenést, vagy szélsőséges esetben akár halált is okozó szalmonella és E.coli baktériumokat a megvizsgált gumifedéllel rendelkező konyhai eszközök közel 25 százalékán megtalálták. Persze, az elemzések során kimutatott mikroorganizmusok egy része ártalmatlan egy fizikailag teljesen egészséges felnőttnél, azonban figyelni kell a helyes tisztításukra, mert a terhes nők, a gyerekek, az idősek és a betegek súlyos fertőzéseket kaphatnak el ezektől a kórokozóktól jegyezte meg Allison Aiello, a Michigani Egyetem Közegészségügyi Iskolájának epidemiológia docense. Ez persze most ne azt jelentse, hogy bepánikolsz és megszabadulsz minden, eddig remek szolgálatot tevő konyhai kütyütől és kelléktől.

Egy kicsit nagyobb odafigyeléssel elkerülheted a bajt, tisztítsd helyesen és alaposan a konyhai tárgyakat. Azaz, mosogass rendesen! És ez ne csak azt jelentse, hogy mosogatószerrel mindent, még a konzervnyitót is elöblíted használat után, hanem, hogy a robot- és turmixgép műanyag- vagy üvegtartályának kisikálása mellett, még akár alkatrészeire is szedve a gépet alaposan lecsutakolod a keverőlapátokat és a forgókéseket is. Ügyelj arra is, hogy a fából készült eszközeidet a tisztogatást követően soha ne tedd el nedvesen, hogy a penészgomba ne tudja megtámadni!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X