Főoldal > EGÉSZSÉG > A súlygyarapodás módja növelheti a mellrák kockázatát

A súlygyarapodás módja növelheti a mellrák kockázatát

egészséghízásmellrákpluszkilókráksúly
0

Írta:

Te is az a típus vagy, aki rejteget a ruhásszekrénye mélyén egy-egy régen hordott ruhadarabot, reménykedve, hogy egyszer még jó lehet?

Hát igen, vagyunk egy páran, akik a munkába állást követően, idő hiányában nem tudnak annyit mozogni, mint előtte. És ez bizony, sokszor minden igyekezet ellenére előbb-utóbb meg is látszik az alakunkon. Pedig jobb, ha teszünk valamit ez ellen, és rákényszerítjük magukat a mozgásra, ugyanis a legújabb kutatások szerint is ez a legjobb módja annak, hogy ötvenes éveinkben nagymértékben csökkentsük a mellrák kialakulásának veszélyét.

Ne hízz 40-50 éves korod körül!

Arról már valószínűleg hallottál, hogy a súlyod hatással lehet arra, hogy milyen mértékben fenyeget a mellrák kialakulásának kockázata. Ám van egy ennél sokkal jellemzőbb kapcsolat is, ami lehet, hogy még neked is új: a kilókat 40-50 éves korunk körül felszedni. Azon nők körében, akik évente nem kevesebb, mint egy kilót híztak, amikor középkorúak voltak, megnőtt a mellrák kialakulásának veszélye még az 50. életévük betöltése előtt, az International Journal of Cancer új tanulmánya szerint.

A kutatók eredményeiket 9 ország, több mint 250 000 női jelentkezőjét vizsgálva kapták. Az alanyokat kétszer mérték meg a vizsgálat során – először a kutatás kezdetén, aztán körülbelül négy évvel később újra. Majd újabb 7 és fél éven át figyelték őket és érdekes kapcsolatra derült fény: a „nagy súlygyarapodás” kategóriában lévő hölgyeknél (azoknál, akik egy év alatt körülbelül 1-5 közötti kilót szedtek fel) 9%-kal magasabb volt a mellrák kialakulásának kockázata.

derek2.jpg ()

Ez volt a legmarkánsabb kapcsolat, amit a kutatók az 50 éves kor betöltése előtt megfigyeltek a mellrákkal diagnosztizáltak körében. Érdekesség ugyanakkor, hogy ebben a tanulmányban a fogyás nem volt fordított hatással a mellrák kialakulására.

Pocakosodunk?

De miért is növeli meg a 40-50 éves kor körüli hízás a mellrák kialakulásának esélyét?  A kutatók arra jutottak, hogy ebben az életkorban hajlamosabbak a nők a hasukra hízni. A legutóbbi kutatások szintén alátámasztják az összefüggést a derékbőség mérete (a zsigeri zsírmutató, mely a legveszélyesebb fajta) és  annak kockázata között, hogy még a menopausa előtt diagnosztizálnak-e mellrákkal.   

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X