Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért fontosak a multivitaminok

Ezért fontosak a multivitaminok

betegségegészségimmunrendszermultivitaminszervezettestvitamin
0

Írta:

A vitaminok és az ásványi anyagok, olyan mikrotápanyagok, melyekből kis mennyiség elegendő a szervezet egészséges működésének fenntartásához.

 

A kiegyensúlyozott, sokoldalú, változatos táplálkozás elegendő mennyiségben szolgáltatja az összes vitamint és ásványi anyagot, ezért kiegészítésre (multivitamin típusú étrend kiegészítők) nincs folyamatosan szükség. A hiánytünetek az illető vitamin vagy ásványi anyag függvényében különfélék lehetnek, de általában nem tapasztalhatók egyértelmű elváltozások, amíg a hiány nem jelentős.

A vitaminhiány- és ásványi anyag hiánybetegségek fontosabb tünetei:

Fényérzékenység, látás zavar, fáradtság/gyengeség, anyagcserezavarok, emésztési problémák, étvágytalanság, bőrproblémák, izomgörcsök, idegrendszeri problémák, regenerálódó képesség lassulása, növekedési zavarok, hormonproblémák, skorbut, arthritisz, vérszegénység, hajhullás, koncentráció zavar, csontritkulás, izomsorvadás, ízületi bántalmak, keringési zavarok, stb.

A vitamin- és ásványi anyag hiánybetegségek kiváltó okai:

– Hiányos rendszertelen táplálkozás, szegénység/éhség/háború, amelyek messze a leggyakoribb okok lehetnek.
– Súlyos alkoholfüggőség, erős dohányzás. Nem megfelelő táplálkozás. Egyoldalú táplálkozás, pl.: vegan étrend.
– Viszonylagosan megnövekedett tápanyagigények, pl. a terhesség/szoptatás alatt, súlyos baleset/műtét után.
– Felszívódási zavarok (a bélrendszer működési hibája, melyben zavart szenved bizonyos vitaminok/ásványi anyagok szervezetbe jutása), egyes májbetegségek.
– Az egyes vitaminok felszívódását megnehezítő gyógyszerek pl. lipidszintcsökkentők elhúzódó használata (amely a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E- és K-vitamin) hiányához vezethet).
– Hosszú ideig tartó antibiotikumos kezelés, amely elpusztítja a bélbaktériumokat, melyek a K-vitamint előállítják.
– A napfényhiány a D-vitamin hiányához vezethet, pl. nagyon kis gyermekeknél, ha állandóan a lakásban tartózkodnak, és az éjszakai műszakban dolgozóknál, akik nappal alszanak. A táplálék mellett a D-vitamin az emberi bőrben is képződik napfény hatására.

vitamin2.jpg ()

Vitaminszint – vitaminszükséglet

Ez a szint nem azonos az RDA értékkel, amely az ajánlott napi táplálékbevitel angol megfelelőjének a rövidítése, és azon túl, hogy több évtizedes, szükségleti értékre támaszkodik, már nem az optimális szintet jelenti. Az RDA értékű vitamindózis a hiánybetegségek megelőzésére elegendő csak, az immunrendszer működését nem javítja, a vitalitást nem fokozza, a szervezet antioxidáns szintjét nem növeli. Gyermekek számára ideálisabb, de felnőttek számára a magasabb dózisú készítményeket érdemes fogyasztani.

Fontos hogy a zsírban oldódó vitaminok felszívódása kalória beviteltől, kortól és életmódtól is függ. Figyeljünk arra, hogy ha nem rendszeresen sportolunk, és/vagy nem eszünk eleget elégszer, akkor könnyen felhalmozhatjuk ezeket a vitaminokat.

Vitaminfogyasztó célcsoportok

– A gyermek vitaminok 4 éves kortól ajánlottak, ezek általában az RDA dózist tartalmazzák 2-3 rágótablettában.
– A rendszeresen sportoló gyerekek, 8-10 éves kortól már fogyaszthatnak, az RDA szint feletti  vitamin komplexet, ez persze ugyanúgy a változatos étrend és elegendő folyadék fogyasztása mellett ajánlott.
– Nem sportoló felnőttek: megelőzésképpen az RDA értékek megfelelőek
– Sportoló, fizikai munkát végző felnőttek: RDA többszörösére is szükségük lehet intenzitástól függően

nemethsandor_szakerto.jpg ()A multivitamin készítményeket érdemes évente 2-3 alkalommal váltogatni.

Németh Sándor, a BioTechUSA táplálék-kiegészítő specialistája
Forrás: BioTechUSA – https://www.facebook.com/biotechusa

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X