Főoldal > EGÉSZSÉG > Hogyan előzd meg a strandfertőzéseket?

Hogyan előzd meg a strandfertőzéseket?

baktériumfertőzéshüvelyhüvelyfertőzésstrandviszketés
0

Írta:

Nyár, napfény, vízpart, strand… Ugye neked is csupa kellemes érzettel társulnak ezek a fogalmak? Egészen addig, amíg a fürdők rettegett fertőzései messze elkerülnek bennünket. Ezeket teljes bizonyossággal kivédeni sajnos szinte lehetetlen, de adunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogy mit tehetsz, ha meg szeretnéd előzni a kellemetlenségeket.

Készíts be két fürdőruhát

Köztudott, hogy a meleg, nedves környezet a fertőzések melegágya. Mi sem szolgálja ki ezt az állapotot legjobban, mint a vizes fürdőruha. Akár a hüvelyflóra megbomlását is okozhatja, ha huzamosabb ideig viseled a vizes bikinidet. Érdemes éppen ezért bekészíteni egy másikat is, hogy fürdőzés után már száraz fürdőruciban süttethesd magad.

Tusolj le

A zuhanyzók a medence mellett nem csak kellékek. Medencehasználat előtt és után is érdemes vízpermet alá állnod. Ha kijöttél a vízből, lemoshatod magadról a testedre tapadt szennyeződéseket, így a fertőzéseknek is kevesebb esélyük marad. Utána alaposan töröld át a testedet, és meglátod sokkal komfortosabbnak fogod magad így érezni.

Menstruáció alatt kerüld a fürdőket

Sokan azt gondolják, hogy menstruáció alatt is minden kockázat nélkül csobbanhatnak a medencékben. Ez sajnos nem így van. Igaz, hogy a tamponból (ha időben cseréled) nem fog semmi kiszivárogni, ám vedd számításba, hogy ilyenkor a hüvely védekezőképessége legyengül, és sokkal nagyobb eséllyel kaphatsz el különböző bakteriális eredetű fertőzéseket.

Légy körültekintő a wc használatot illetően

Ez a jó tanács persze nem csak a strandoláskor érvényes, de egészen biztosan nem úszhatod meg a mosdólátogatást egy egész napos fürdőzéskor. Az ülőkére ne ülj rá, de ha mégis elkerülhetetlen, akkor előtte tisztítsd meg fertőtlenítő kendővel, és tegyél rá wc papírt vagy eldobható papírülőkét. Mosdóhasználat előtt (!) és után is alaposan moss kezet, és a biztonság kedvéért legyen nálad antibakteriális kézfertőtlenítő is. A legjobb, ha intim törlőkendőt is használsz.

Használj probiotikumokat

Köztudott, hogy a hüvelyben különböző baktériumok élnek. Normál esetben a tejsavbaktériumok, más néven a Lactobacillusok vannak jelen legnagyobb számban. Ezek a tejsavbaktériumok tejsavat termelnek, és ez a savas közeg akadályozza meg a kórokozó baktériumok elszaporodását. Ha azonban a tejsavbaktériumok száma lecsökken, elszaporodhatnak a káros baktériumok. Ha ez nálad gyakran előfordul, használj olyan készítményeket, hüvelykúpokat megelőzésképpen, amelyek idejében kifejtik hatásukat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X