Főoldal > EGÉSZSÉG > Rák ellen tartósítószerrel?

Rák ellen tartósítószerrel?

betegségdaganatfográkszáj
0

Írta:

Nemrégiben egy gyakori élelmiszer tartósítószerről derült ki, hogy lassíthatja vagy megállíthatja a feji- és nyaki daganatok fejlődését – egy amerikai tanulmány szerint.

Dr. Benkő Krisztina fogszakorvos a szájüregi daganatokkal kapcsolatban hívta fel a figyelmet a szűrés jelentőségére.

Egy rég használatos tartósítószer

A University of Michigan School of Dentistry kutatásai szerint a nizin nevű tartósítószer (E234) képes lassítani vagy akár meg is állítani bizonyos daganatfajták kifejlődését. Ez a hír csak megerősíti az amerikai Food and Drug Administration és a WHO évtizedekkel ezelőtti állásfoglalását, mely szerint a nizin biztonságosan alkalmazható emberi fogyasztásra. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nizin rákellenes tulajdonságainak tesztelése nem fog olyan sokáig tartani, mint egy emberen még nem kipróbált új terápia tesztelése. 

Régóta ismert, hogy az olyan antibakteriális szerek, mint a nizin képesek megváltoztatni, ártalmatlanná tenni a baktériumok tulajdonságait. Mindazonáltal a kutatók csak nemrégiben kezdték vizsgálni, hogy ezek a bizonyos antibakteriális szerek képesek-e hatni más típusú, például rákos sejtekre.

szajureg2.jpg ()

Új lehetőség a szájüregi rák kezelésében

A szájüregi rák a vezető halálokok közé tartozik világszerte, a szájüregi laphámrák pedig ezen betegségek 90 százalékát teszi ki. Ugyanakkor az amerikai tanulmány szerint már évtizedek óta nem javul az ilyen típusú daganatos betegségek túlélési aránya. Az alacsony ötéves túlélési arány is sürgeti új terápiák kifejlesztésének igényét. Éppen ezért jelenthet egészen új megközelítési módot az antibakteriális szerek „bevetése”. A nizin tökéletes példája ennek az új lehetőségnek, hiszen már régóta ismert és biztonságosnak nyilvánított szer, amelynek ezért már csak a rákellenes hatását kell minden kétséget kizáróan bizonyítani.

A revelatív Michigan-i tanulmány szerzői úgy találták, a nizin részben lassítja a sejtburjánzást, részben pedig egy CHAC1 nevű fehérje aktiválásán keresztül a rákos sejtek „halálát” okozza.  Az eredmények azt is sugallják, hogy a nizin bizonyos pórusokat nyit meg a rákos sejtek membránján, amelyek lehetővé teszik a kalcium beáramlását.  Az ugyan még nem világos, milyen szerepet játszik a kalcium a nizin okozta sejthalálban, de azt jól ismert tény, hogy a kalcium kulcsfontosságú a sejtek túlélésében, illetve pusztulásában. Ugyanakkor a kutatók arra is utaltak, hogy a nizin kizárólag a „rossz” sejtek osztódását képes megakadályozni, a „jó” sejtekre nem hat ilyen módon.

A szűrésen sok mindenre fény derülhet

– Sokan még mindig csak fájós fog esetén jelennek meg a fogorvosnál, bár egyre többen veszik komolyan az évenkénti szűrést. Ilyenkor ugyanis nem csak a fogak és az így állapotát vesszük górcső alá, de egészen komoly problémákra is fény derülhet – még idejében – hangsúlyozza dr. Benkő Krisztina. – Ilyen szempontból nagy haszna van a panoráma röntgennek, amely a rákszűrésnek is kitűnő eszközeként szolgál, hiszen jól láthatóak a felvételen a kóros, nem odaillő képletek. Ugyanilyen fontos a rákszűrés szempontjából a szájüregi képletek átnézése, áttapintása. Aki tehát komolyan veszi a száj állapotát, fogorvosa tanácsára mindenképpen válassza a képalkotásnak ezt a megbízható módszerét és legalább évente ellenőriztesse fogai és szájürege állapotát.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X