Főoldal > EGÉSZSÉG > Viszlát, allergia, szabadulj meg tőle!

Viszlát, allergia, szabadulj meg tőle!

allergiabetegséggyógyszergyógyulásimmunrendszerorrfújástüsszögés
0

Írta:

Azt hitted, allergiádat kizárólag gyógyszerrel kezelheted? Akkor jól figyelj: ma már nyilvánvaló, hogy ez önmagában nem elég ahhoz, hogy betegséged hosszabb távon javuljon. Megmutatjuk, mit kell még tenned a sikerért.

Ha jól akarod kezelni allergiádat, nem csak a gyógyszereidre, hanem az életmódodra is figyelned kell. Mert tetszik vagy nem tetszik, közel annyit nyom a latban, mint a gyógyszeres terápia. Nem szabad csaponganod sem, lévén ez a betegség akkor menedzselhető a legjobban, ha orvosoddal alaposan átbeszéled a kezelés lényegét, vele közösen hozod meg az arról szóló döntést. Ezután persze a játékszabályokat be is kell tartanod, hűségesnek kell maradnod a terápiához.

Nagyítót a lakásba?

Ahhoz, hogy a tünetek a lehető legkevésbé gyötörjenek, tudnod kell, mi váltja ki és mi erősíti azokat. Például mint dr. Nékám Kristóf allergológus, klinikai immunológus, belgyógyász és klinikai farmakológia professzortól megtudjuk, nemcsak a pollenkoncentráció, hanem az is számít, hogy van-e a lakásodban penész vagy poratka, tartasz-e macskát. Utóbbiak egytől egyig erősíthetik pollenallergiád tüneteit, növelhetik a túlérzékenységre való hajlamot. Emiatt amennyire csak lehet, csökkentened kell ezen tényezők hatását – azzal viszont tisztában kell lenned, hogy a dolognak vannak korlátjai. Olyan módszer például nem létezik, amivel otthonodból egyszer és mindenkorra kiirthatod a poratkát: költhetsz ugyan vagyonokat különböző habokra és és spraykre, vehetsz hepafilteres porszívót és atkazáró ágyneműt, a panaszaid csak átmenetileg csökkennek addig, amíg az állatkák újra el nem szaporodnak. Amihez sajnos három-négy hét is elég. Érdemben a levegőben szálló virágpor mennyisége sem csökkenthető, az ugyanis főképp az időjárástól függ. Ugyan lehetünk rá hatással gyomirtással, de nullára nem redukálhatjuk mennyiségét.

Cselezd ki a prüszkölést!

A jó hír az, hogy a gyógyszerek mellett vannak olyan praktikák, amelyekkel enyhítheted a tüneteket. Ilyeneket Nékám professzor mellett dr. Hankó Balázs a Semmelweis Egyetem főgyógyszerésze, egyetemi docense is mond nekünk. Jót tesz például, ha naponta megmosod a hajadat, nem a szabad ég alatt teregetsz, szeles időben pedig nem lófrálsz a szabadban. Érdemes figyelned arra is, hogy gyakrabban takaríts, viszont e közben ne porolj. Jól teszed, ha nem alszol nyitott ablak mellett, és azt is, hogy beszerzel olyan patikai készítményt, amellyel átmoshatod az orrjárataidat.

allergiatunetegy.jpg ()

Fontos tudnod azt is, hol van az a pont, amikor allergiás panaszaiddal már mindenképpen orvoshoz kell fordulnod. Tipikusan ilyen az, ha a panaszok a hétnek már négynél több napján jelentkeznek, a vény nélküli készítmények pedig nem eredményeznek javulást egy-két héten belül. Vagy akkor, ha ugyan kevesebbszer fordulnak elő, viszont alvászavart okoznak, ellehetetlenítik a mindennapokat. Ilyenkor már mindenképpen el kell látogatnod a rendelőbe, nem elég, ha vény nélküli szerekkel kúrálgatod magadat.

Nem csak rajtad áll

Ha nem vagy allergiás, fontos figyelned arra, hogy lehetőleg ne is legyél. Ennek érdekében például érdemes kerülnöd a dohányzást. „Ez a káros szenvedély a szervezet egészére, így az immunrendszerre is kihat. Az allergia rizikóját a túlsúly is növeli. Emeli a veszélyt az is, ha nem mozgunk rendszeresen, nem figyelünk az étkezésre, nem kerüljük a káros zsírokat vagy túl sok alkoholt fogyasztunk” – sorolja Nékám professzor. Összességében véve az életmódra azért kell figyelned, mert az nemcsak az egészségedre, hanem közvetlenül az immunológiai folyamataidra is hatással lehet: jó és rossz irányba egyaránt kibillentheti azokat.

Tudnod kell, hogy sajnos vannak olyan ártalmak is, amiket nem tudsz kikerülni. Ilyen például a légszennyezettség, amit bizony csak széles társadalmi összefogással tudnánk csökkenteni. Megérné, ma ugyanis már ismert, hogy a pollenek önmagukban jóval kevésbé allergiakeltők, mint környezetszennyező anyagokkal együtt. Nem véletlen, hogy a szmogos városokban jóval több az allergiás, mint vidéken.

A cikk a Wellness magazinban jelent meg!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X