Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 étel, ami segít legyőzni a szezonális allergiát

6 étel, ami segít legyőzni a szezonális allergiát

allergiaalmaegészségeperételjoghurtlazacszezonális allergia
0

Írta:

Végre itt a tavasz: a madarak boldogan csiripelnek, a természet csodásan kizöldül, visszakerülnek a szekrénybe a meleg kabátok, ugyanakkor nő az elhasznált papírzsepik száma is, az allergiásoknál. Mielőtt azonban betankolnál a különböző gyógyszerekből, célszerű inkább újratervezni a diétád.

Amikor szezonális allergiától szenvedünk, a szervezetünk veszélyes, idegen anyagként észleli az allergéneket, mint a füveket, a polleneket és a port, beindítva az immunrendszer válaszát. Ennek eredményeként az antitestek és a hisztaminok bekerülnek a véráramba, kellemetlen tüneteket okozva. A jó hír, hogy gyulladásgátló, antioxidánsban és probiotikumban gazdag étrenddel csökkenthetjük a testünk allergénekre adott válaszát, és felvehetjük a harcot az idegesítő prüszköléssel.

Kókusztejes joghurt

A probiotikumok nemcsak az emésztőrendszer boldogságáról gondoskodnak, hanem az allergiás reakciókat is jelentősen mérséklik. Azoknak az allergiásoknak, akik rendszeresen fogyasztanak probiotikus joghurtitalokat, jelentősen csökken az antitest szintjük, amely az allergiás reakciókat idézi elő. Mielőtt azonban felvásárolnád az összes probiotikus joghurtot, kefirt, vagy erjesztett zöldséget (például a savanyú káposzta), jobb, ha tudod, hogy az erjesztett élelmiszerekben természetes hisztaminok találhatóak, amelyek az arra hajlamosaknál súlyosbíthatják az allergiás tüneteket. Keresd a vegán joghurtokat, mint amilyen a kókusztejes is, amely nem vált ki hasonló reakciót.

Alma

Az alma gazdag quercetinben, egy olyan bioflavonoidban, amely a hagymában, a fokhagymában, a bogyós gyümölcsökben és a karfiolban is megtalálható. A quercetin védi az immunrendszert a hisztaminok hatásától, így jelentősen képes csökkenteni az allergiás tüneteket. Ráadásul egy tanulmány szerint, azok a terhes nők, akik rendszeresen fogyasztanak almát, nemcsak önmagukat, hanem születendő gyermeküket is óvják az asztmától és az allergiától.

Eper

Az eperben megtalálható C-vitamin nemcsak remekül erősíti az immunrendszert, hanem gátolja a hisztaminokra adott választ is, mint a csöpögő orr, a könnyező szemek és a tüsszentés. A C-vitamin megfelelő bevitelével 38%-kal csökkenthető a hisztamin szintje. A diamino-oxidáz (DAO) szintén képes kordában tartani a hisztamint. A nagy mennyiségű C-, a B6- vitamin, cink és réz bevitel segíti a DAO szintézisét.

Kurkuma

Az indiai fűszer gyulladásgátló összetevőket tartalmaz. A benne rejlő kurkumin képes a hisztaminokat blokkolni, így megszünteti a kellemetlen allergiás tüneteket. Minél magasabb a szervezetünkben a gyulladás szintje, annál nagyobb az esélyünk az allergiás reakciókra. Iktasd be sokrétűen a kurkumát, rakd a reggeli rántottádba, a kedvenc smoothie-dba és a csirkemellhez is.

Pumpkin seeds from the Styrian Oil Pumpkin, Image: 158160153, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Tökmag

A tökmag tele van magnéziummal, már egy maréknyiban megtalálható a napi szükséglet fele. Ez az ásványi anyag nyugtatja az izmokat és megkönnyíti a légzést. Az állatkísérletek tanulsága alapján a magnéziumhiány növeli a hisztamin szintjét. A tökmag mellett fogyaszd a többi magnéziumbombát is, mint a mandula, a napraforgómag, a zabpehely, a brokkoli és az étcsokoládé.

Lazac

A lazac a legnagyszerűbb Omega-3 zsírsav forrás, amely csökkenti az allergiás tüneteket, a szénanáthát kiemelten, gyulladásgátló hatásának köszönhetően. Azoknál, akik mediterrán diétát folytatnak, amely gazdag halban is, kevésbé jelentkeznek az allergia és az asztma kínzó tünetei.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X