Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 tiltott dolog, ha napozol

6 tiltott dolog, ha napozol

barnaságbőrleégésmelanomanapnapfénynapozás
0

Írta:

Napozni jó. És nem is szabad a napfényt teljes mértékben kizárni az életedből, bármennyire is sokat hallani a káros hatásairól. De vannak olyan dolgok, amiket még a csodás barna bőr érdekében is tilos megtenned, bármennyire is szeretnéd.

1. Tilos órákig a napon lenni

Bár a bőr barnasága az ellenálló-képességét is jelenti, még akkor is tilos órákig a napon tartózkodni, ha barna bőrű vagy, vagy már csokibarnára sültél. Muszáj néha pihenőket beiktatni, mert lehet, hogy már nem égsz le olyan könnyen, de vagy előbb, vagy később egészen biztosan meglátszik majd bőrödön a túlzott igénybevétel.

2. Ne menj naptej nélkül a vízbe

Nem véletlen, hogy az emberek többsége a strandon ég le a legkönnyebben. Sokan be sem kenik magukat napvédő krémmel fürdőzés előtt, mondván: úgyis lemossa a víz. Ez súlyos hiba, hiszen akár órákig pancsolhatsz a vízben a tűző napon anélkül, hogy éreznéd, hogy leégsz. A víz ugyanis kellemesen hűsít, és közben észre sem veszed, hogy bizony vörösre sültél.

3. Ne hagyd, hogy a bőröd leégjen

Nem csak szépséged, de egészséged is megsínyli a leégést. Ráadásul a bőr nem felejt, és évekkel később is előjöhetnek olyan problémák, amik egy hajdani felelőtlen napozás következményei. Nem beszélve a fájdalomról, ami a leégést követően jelentkezik, és a kellemetlen bőrhámlásról. 

39362636 - sunscreen body protection in summer womans body

4. Ne kockáztass azzal, hogy nem megfelelő faktorszámú naptejet használsz

Nagyjából azért mindenki tisztában van azzal, hogy mennyi idő alatt ég le. Ha világosabb a bőröd, muszáj magas faktorszámú naptejet használnod (legalább 30-asat, de inkább 50-eset). Később, ahogy bőröd is barnább  lesz, már lehet, hogy elég lesz a kevesebb faktorszámú fényvédelem, de használj mindig egy picit magasabbat, mint hogy kockáztass egy leégést.

5. Ne felejtsd a fokozatosságot

Aki a nyaralás első napját már a tűző napon tölti, ne csodálkozzon a végeredményen. Fényvédelem ide, fényvédelem oda. Először csak rövidebb időre merészkedj ki napfürdőzni, akkor is naptejjel a bőrödön. Természetesen a déli órákat kerüld, és csak egy-két nap elteltével hosszabbíthatsz a napozási idődön.

6. Sose feküdj ki délben a napra

A legnagyobb felelőtlenség akkor süttetni magad, amikor a nap a legmagasabban jár. Ha fehér a bőröd, netán anyajegyes is, akkor mindenféle túlzás nélkül akár még az életeddel is játszhatsz. Lehet, hogy nem rögtön, de évek múlva akár bőrrák formájában is visszaköszönhetnek nem megfelelő napozási szokásaid.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X