Főoldal > EGÉSZSÉG > Mit árul el a szem az agyról?

Mit árul el a szem az agyról?

agybetegségegészségszem
0

Írta:

A szemen lévő apró erek felfedhetik az agy egészségi állapotát, előre jelezhetnek olyan betegségeket, amelyek csak évekkel később, már a tünetek jelentkezésekor válnának ismertté – írja a Fox News.

A tudósok megállapították, hogy a szélesebb erekkel rendelkezők középkorukban rosszabbul teljesítettek az IQ teszten. “Olyan egyéb tényezőket, mint a dohányzás, a cukorbetegség, vagy a gazdasági-társadalmi státusz, nem lehetett hibáztatni az eredményekért” – mondja Idan Shalev, a tanulmány vezető szerzője.

A szakértő szerint a szem apró erei azért tudják híven tükrözni az agyi erek állapotát, mert méretük, szerkezetük és funkciójuk hasonló egymáshoz, mivel azonos sejtekből fejlődnek ki.

Korábbi tanulmányok kapcsolatot találtak a szem ereinek mérete és olyan betegségek rizikófaktora között, mint a demencia, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a stroke. Ezek azonban idősebb emberek bevonásával készültek.

Jelen tanulmány megállapította, hogy a szem egészségi állapota már az élet korábbi szakaszában is előre jelezheti az agyi betegségeket. Ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy még a tökéletes látásúak is járjanak el gyakran szemészhez, így a kialakuló betegségeket jóval korábban fel lehet ismerni. Ellenkező esetben a legtöbb probléma a tünetek jelentkezéséig rejtve marad.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X