Főoldal > EGÉSZSÉG > 14 gyakran használt háztartási cikk meglepő szavatossági ideje

14 gyakran használt háztartási cikk meglepő szavatossági ideje

egészségháztartási cikkszavatosság
0

Írta:

A szertartásosan alapos tisztítás nem csak a mennyezeti pókhálók eltávolítása miatt fontos, de alapvető fontosságú az egészség szempontjából is. Ez a minden szobát górcső alá vevő útmutató ehhez nyújt segítséget azzal, hogy ismertet néhány meglepő lejárati dátumot.

 

1. Párnák

Mikor szelektáld: Cseréld ki a párnádat minden évben.

Miért: A hajból és testből kioldódó olajok a párna egy éves éjszakai használata alatt szépen lassan átitatják annak szövetét és tölteléket, kiváló táptalajt szolgáltatva a baktériumoknak és az allergiát kiváltó poratkáknak. Gyakran mosható párnahuzat segítségével azonban megduplázhatod a párna életét.

2. Matracok

Mikor szelektáld: A matracokat 5-10 évente kellene lecserélni.

Egy jó matrac 9-10 évig tart a Nemzeti Alvás Alapítvány szerint, de ha nem tudsz jól aludni rajta, akkor fontold meg, hogy minden 5-7 év után lecseréled-e. Az Oklahomai Állami Egyetem egy tanulmánya úgy találta, hogy azok legtöbbje, akik 5 évente cseréltek ágybetétet, sokkal  jobban aludtak és kevésbé küszködtek hátfájással, mint a többiek.

3. Füstjelző

Mikor szelektáld: A füstjelzőt minden 10 év után cseréld le.

Miért: egy évtized után a folyamatos készenléti állapot miatt a készülék szenzorai egyre kevésbé lesznek érzékenyek, így annak kockázata egyre nő, hogy nem jelez füst, tűz vagy a láng kitörésekor. Felmérések igazolják, hogy az amerikai lakások ötödében nem működnek a füstérzékelők, ezért teszteld a készüléket havonta és cseréld ki minden évben újakra az elemeket. Hogy valóban biztonságban tudd a családod, telepíts riasztót házad minden szintjére és minden hálószobába.

4. Légkondicionáló

Mikor szelektáld: Amikor bedöglik.

A megfelelő karbantartásnak köszönhetően, beleértve az éves szervizelést, a szoba vagy a központi légkondicionáló is jól működhet akár 15 évig, különösen, ha nem használod egész évben – mondta Bill Harrison, az American Society of Heating elnöke. A fűtés, hűtés és légkondicionáló mérnök azt javasolja, hogy ellenőrizzük a szűrőt legalább 6 hetente, különösen esős időszakban. “Ha szennyeződés rakódik a szűrőre, ha nem lehet látni az eredeti anyagot és nem szűrődik át fény rajta, meg kell tisztítanod vagy újat kell venned”- javasolja.

5. Vitaminok

Mikor szelektáld: Azért, hogy megtartsd a hatékonyságukat, két év után cseréld le őket.

Miért: független tesztek kimutatták, hogy a legtöbb táplálékkiegészítő 3 évig jó, ha hűvös, száraz helyen tartják – állítja William Obermeyer, PhD, ConsumerLab.com. kutatóinak alelnöke. Azonban, mivel a termék már kint volt a boltok polcain vagy raktárban körülbelül egy évig, javasolt 2 évvel a vásárlás után lecserélned azokat, ha nincs a dobozon lejárati dátum.

6. Tűzoltó készülék

Mikor szelektáld: cseréld le a készüléket 10 évente.

Miért: a hordozható tűzoltó készülékben idővel megszűnik a nyomás, így hatástalanná válik, függetlenül attól, hogy használtad-e vagy sem – mondja Lorraine Carli. A National Fire Protection Association országos szóvivője ezért azt javasolja, hogy amennyiben a készülék újratölthető, javíttasd meg 6 évente és akkor is, ha alacsony benne a nyomás.

kuka2.jpg ()

7. Vízszűrő

Mikor szelektáld: a vízszűrő filtereket 20%-kal tovább megtarthatod, mint a normál szűrőket.

Miért: “Azoknak a szűrőknek, amelyeknek például az ólom eltávolítása a célja, van egy biztonsági küszöbük, ameddig teljesen hatékonyan működnek” – mondja Rick Andrew, a szűrők vizsgálatával foglalkozó NSF International operációs menedzsere. Márpedig ezek a javasolt élettartamok úgy vannak megállapítva, hogy a lejárati időt követően is biztonságosan használhatók legyenek még egy ideig. Például egy szűrő a tanúsítványa szerint 100 gallont tisztít meg, ám valójában 120-ra képes. A kijelző nélküli filterek még tovább tartanak, bár a tisztítás kétszer annyi litert igényel.

8. Vágódeszkák

Mikor szelektáld: a vágódeszkát a végtelenségig megtarthatod.

Miért: nem a deszka kora, hanem a fertőtlenítése a kérdés, mert ez öli meg a fertőző bacilusokat, mint amilyenek például az E. coliért és a szalmonelláért felelősek. “A döntés, hogy lecseréled-e, tulajdonképp azon múlik, hogy mikor gondolod úgy, hogy a kinézete miatt megért a cserére” – mondja Brenda Wilson, PhD, az Illionis-i Egyetem mikrobiológusa. Az egyetemi docens szerint még az olyan deszkatábla is biztonságos, melyen mély repedések vagy barázdák vannak, ha minden használat után rendesen megtisztítod: mosd meg a deszkát tisztítószerrel és meleg vízzel, majd öblítsd le és áztasd be 1 rész ecet, 4 rész vízzel összekevert oldatba, és hagyd állni 5 percig. Majd öblítsd le tiszta vízzel, itasd fel tiszta törülközővel, és hagyd megszáradni a levegőn.

9. Kontaktlencse oldat

Mikor szelektáld: dobd ki a kontaktlencse oldatot 3 hónap után.

Miért: „Felbontás után, ha sérült a kupak, a benne lévő folyadék könnyebben szennyeződhet, ugyanúgy, mintha nem lenne ellátva visszafolyás gátlóval a palack” – mondja Louise A. Sclafani, OD, a Chicago-i Egyetemi Kórház szemészeti docense. A legjobb, ha 3 havonta új kontaktlencse folyadékot kezdesz használni.

10. Fogkefék

Mikor szelektáld: 3-4 havonta cseréld a fogkefédet.

Miért: az Amerikai Fogászati szövetség ajánlása szerint 3-4 havonta szükséges cserélni a fogkefét, mivel a sörték elkopnak, és az elhasználódott sörték nem tisztítanak annyira, hogy ne maradjanak lepedékesek a fogak. 

11. Szem smink

Mikor szelektáld: felbontás után 6 hónappal dobd ki, hogy elkerüld a fertőzést.

Miért: a szempillaspirál, a szemceruza vagy a szemfesték újra és újra ki van téve a levegő baktériumainak és a szempilláidon való hat hónapos használatot követően nem tesztnek túl jót a termékek tartósító szerei sem – magyarázza John Bailey, PhD, a Personal Care Products Council vezető kutatója. Ezért a legjobb, ha a folyékony termékek nem érnek a szemedhez, mint amilyen az alapozó is ezeket legfeljebb két évig használd, az arcra való száraz termékeket, púdereket, porokat és az ajakra való kencéket felbontástól számítva maximum 3 évig.  

12. Antibakteriális krém

Mikor szelektáld: dobd el egy év után.

A krémben lévő antibiotikum valószínűleg még egy év után is jó, de azok a kémiai anyagok, melyeket belekeverünk, már kezdhetnek megromlani, ami miatt jelentősen csökken a termék hatékonysága.

13. Korpásodás elleni sampon

Mikor szelektáld: megtarthatod 3 évig.

Miért: a legtöbb gyógysampon hosszú ideig hatékony marad, hacsak nincs feltűntetve lejárati idő. Ha vizet töltesz a majdnem üres flakonba, hogy az utolsó cseppeket is felhasználhasd, felhigítod a tartósítószereket is benne, így veszít a hatékonyságából.

14. Alkohol, súrolásra

Mikor szelektáld: használd, amíg az üveg ki nem ürül.

Miért: “A dörzsölésre szánt alkohol gyakorlatilag örökké tart” – mondja Abigail Salyers, mikrobiológus professzor az Illinois-i Egyetemről. A levegő, az alkohol/víz elegy évekig tartós marad, sőt évtizedekig is, mert az alkohol megöli az üvegbe jutó mikrobákat.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X