Főoldal > EGÉSZSÉG > Ami vékony, nem biztos, hogy egészséges

Ami vékony, nem biztos, hogy egészséges

egészségéletmódkarcsúvékony
0

Írta:

Valójában egy csapat brit tudós felfedezett egy gént, mely összefüggésbe hozza a vékony testalkatot a szívproblémákkal és a diabéteszre való hajlammal.

 

Ez a gén lehet az oka, ha ismerünk olyat, aki vékony, mégis szívinfarktusa volt már – még ha teljesen egészségesnek is néz ki. A szakértők mégis úgy tartják, hogy a karcsúbb emberek általában egészségesebbek túlsúlyos társaiknál. Akkor most hogy is van?

Megkérdeztünk egy dietetikust is, hogy eloszlassuk az aggályokat.

Kérdés: El tudná magyarázni, hogy a vékony testalkat miért nem feltétlenül jele a jó egészségnek?

Dietetikus: Habár a normál súlyú embereknél valóban kisebb számos krónikus betegség kockázata, ez nem jelenti azt, hogy más egészségügyi problémák nem bújhatnak meg a felszín alatt. Például egy vékony személynek lehet magas koleszterin-szintje vagy magas vérnyomása ugyanúgy a helytelen étkezéstől – mindkettő növelve a szívproblémák esélyét is.

vekonyno2.jpg ()

Kérdés: Milyen rejtett egészségügyi gondjai lehetnek a vékony nőknek?

Dietetikus: A csontokra nagyon oda kell figyelniük, leginkább a 19-es testtömeg-index-nél kisebbel rendelkezőknek, mivel aki nem visel nagyobb súlyt magán, ott a csontok is törékenyebbé válnak. Főleg mivel alapvetően a kor előrehaladtál veszítünk csontjainkból, a vékony nők jobban ki vannak téve az csontritkulás veszélyének. További – inkább vékony nőkre jellemző – rendellenesség lehet a rendszertelen ciklus vagy termékenységi problémák.

Kérdés: Milyen egészségügyi és mozgási tanácsai vannak vékony nők számára?

Dietetikus: Ne hagyják abba a mozgást, csak mert vékonyak. Főleg a súlyzózás tehet jót, amivel izmot épít zsír helyett, és ugyanúgy mozogjanak rendszeresen, mert jót tesz a csontjaiknak és a szívüknek is.

Kérdés: Mit szeretne ez a kutatás sugallni?

Dietetikus: Leginkább azt, hogy fontos egészségesnek lenni kívül-belül. Vannak olyan emberek, akik gyorséttermi ételeket esznek nap mint nap, mégis vékonyak maradnak, persze ettől még nem egészségesek. A hosszú élet titka a megfelelő étkezésben, mozgásban és megfelelő testsúly megtartásában rejlik.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X