Főoldal > EGÉSZSÉG > Furcsa hasi panaszok? Nem hipochondria!

Furcsa hasi panaszok? Nem hipochondria!

betegségegészségemésztésfájdalomhashasfájásIBS
0

Írta:

Sokak életét megkeserítő tünetek, amelyeket könnyű hipochondriának bélyegezni, holott egy új kutatás szerint a lelki tényezőkön túl fizikai okok is állhatnak a hátérben.

Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus főorvosa az irritábilis bél szindrómáról beszélt.

Sokakat érint

Egyes becslések szerint az irritábilis bél szindróma (IBS) a lakosság közel tizedét érinti, vagyis minden tizedik embernek keseríti meg az életét. Ráadásul mivel eddig nem sikerült a tünetek mögött fizikai okokat találni, sok beteget még hipochondernek is bélyegeztek. Nemrégiben azonban a Technische Universitaet Muenchen biológusai új megvilágításba helyezték a problémát. A tudósok mini-gyulladásokat fedeztek fel a bél nyálkahártyáján, amelyek felboríthatják a gyomor érzékeny egyensúlyát. (Ezt a hatást természetesen fokozhatják az idegrendszeri hatások, lelki tényezők is.) Az irritált nyálkahártya ugyanis olyan neuroaktív anyagokat termelését fokozza, mint a szerotonin, a hisztamin és a proteáz. A kutatások ezért feltételezik, hogy ez a „koktél” lehet az IBS-es tünetek kialakulásának valódi oka. 

Szerteágazó tünetek

A tünetek meglehetősen szerteágazóak, hiszen a puffadás mellett jelentkezhet szorulás vagy hasmenés, hascsikarás és hányinger. Ráadásul az önmagukban is kellemetlen tüneteket kísérheti alvászavar, fej- és hátfájás is. Becslések szerint csak Németországban 7 millió ember szenved az IBS-től. A helyzetük már csak azért sem könnyű, mert konkrét fizikai okok híján az eddigi kezelések sokszor csalódást okoztak a betegnek, orvosnak egyaránt. Ezen a helyzeten változtathat a müncheni tudósok felfedezése. Ha ugyanis sikerül beazonosítani a tünetekért felelős aktív komponenseket, hatékony gyógyszerek készülhetnek majd az IBS kezelésére.

hasi2.jpg ()

Cél: helyes életmód és tünetenyhítés

– Az IBS jellemzően fiatal felnőtt korban jelentkezik, és sajnos krónikus problémát jelent. A jó hír, hogy a kellemetlen panaszok általában nem vezetnek komolyabb betegségekhez. A tünetek határozzák meg a kezelés milyenségét, hiszen alkalmazhatunk görcsoldókat, a bélfal mozgását elősegítő készítményeket, hashajtókat, hasfogókat és/vagy puffadásgátlókat is. Mivel általában többfajta tünet jelentkezik egyszerre, gyakran a gyógyszerek kombinálása hozhat eredményt – hangsúlyozza dr. Mármarosi István. – Az IBS tünetein sokat segíthetnek az életmódbeli változások. Jó hatású lehet a puffadást okozó ételek (pl. hüvelyes zöldségek, banán, kelbimbó) mellőzése, a rostdús, zsírszegény diéta, de fontos a megfelelő stressz-kezelés és a rendszeres mozgás is.  Az orvost azonban mindenképpen ajánlott felkeresni, hiszen egyrészt ki kell zárni a komoly, testi betegségeket, másrészt a tünetek csökkentését célzó szerek kiválasztása is szakember feladata. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X