Főoldal > EGÉSZSÉG > Melyik a férfiak leggyakoribb szexuális zavara?

Melyik a férfiak leggyakoribb szexuális zavara?

betegségegészségférfibetegségszexuális zavar
0

Írta:

A férfiaknál előforduló leggyakoribb szexuális működési zavar a korai magömlés. Minden ötödik férfit érint, és a probléma sok esetben az idő előrehaladtával sem szűnik meg, hacsak nem keresnek az érintettek szakorvosi segítséget.

A korai magömlés ugyanolyan arányban érinti a fiatal férfiakat, mint az időseket. Tévhit azt gondolni, hogy idővel kinőhető a baj, és minden fejben dől el azzal, hogy a férfi megtanulja kontrollálni a partnerrel való együttléteket. Érdekes, hogy sokszor ezt a problémát összekeverik a merevedési zavarral. A kettő azonban egészen más. A szakorvosok tapasztalata egyébként az, a férfiak már nem szégyellik annyira, ha merevedési zavaruk van, a korai magömlés problémájának bevallásával kapcsolatban azonban már korántsem ennyire bátrak.  

A korai magömlést gyakran összetévesztik a merevedési zavarral. Ma már mindkét probléma gyógyszerrel kezelhető. A korai magömlés elsődleges fajtájánál, ami a férfit egész életén át végigkíséri, egy idegrendszerben zajló folyamat áll a háttérben, ezért is lehet gyógyszerrel korrigálni, és ezért is mondjuk azt, hogy bár állhatnak lelki okok is a háttérben, ill. lehetnek negatív lelki következményei, elsősorban egészségügyi problémának tekintjük. A merevedési zavar a pénisz keringési rendszerével ill. beidegzésével függ össze.

A korai magömlésnél a merevedés normális, de a magömlés a hüvelyi behatolás után körülbelül 1-2 percen belül bekövetkezik. A korai magömlés jellemzője a magömlés kontrolljára és késleltetésére való képtelenség. A korai magömlés a merevedési zavarnál is gyakoribb probléma, az esetek mintegy felénél már az első szexuális együttlétkor jelentkezik, és egyformán jelen van minden felnőtt korcsoportban. Ezzel szemben a merevedési zavar tartós képtelenséget jelent arra vonatkozóan, hogy a férfi a kielégítő szexuális teljesítményhez szükséges merevedést elérje és fenntartsa, nincs köze a magömlés feletti kontrollhoz, és gyakrabban fordul elő idősebb korban.

zavar2.jpg ()

Dr. Kardos Róbert urológus szerint ahhoz, hogy meg tudjuk ítélni, melyik szexuális működési zavar a gyakoribb, pontosan tudnunk kell, vajon mire kérdezünk rá. A két probléma nagyon különböző, így valószínűleg egyértelműen összehasonlítani sem lehet őket előfordulásuk tekintetében sem: „A korai magömléstől szenvedő férfiak 50%-a már az első együttléttől érintett benne. Ezt hívjuk élethosszig tartó korai magömlésnek. Korcsoporttól függetlenül állandó az arány, mely szerint a férfiak 20%-a küzd a korai magömlés problémájával. A merevedési zavarral kapcsolatban nehezebb ezt így meghatározni, mert az lehet egy átmeneti, elmúló probléma is. Kérdés egy ilyen kutatásnál, hogy mit kérdezünk. Hogy egyáltalán soha nincs merevedése a férfinak, vagy már tapasztalta magán, hogy nem volt. Ha az utóbbi kérdést tesszük fel, akkor valóban elmondhatjuk, hogy minden harmadik férfi volt már érintett a merevedési zavar problémájával. Annyi bizonyos, hogy a merevedési zavar problémája korral emelkedik, és fiataloknál ritkábban fordul elő. Az idősebb korcsoportban már elmondható, hogy ugyanolyan arányban fordul elő a férfiaknál mindkét probléma.”

A szakorvosok tapasztalata az, hogy a két betegség egyszerre is fennállhat: a korai magömlésben szenvedő férfiak nagyobb arányban számolnak be merevedési zavarról is. A szakirodalomban megjelenő tanulmányos és a klinikai tapasztalatok is azt mutatják, hogy a szerzett korai magömlésben szenvedő férfiak körében – tehát azok körében, akiknek korábban még megvolt az aktus feletti kontroll képessége – nem ritka, hogy társult merevedési zavaruk is van: „Valóban gyakori, hogy a két problémát egyszerre érzékeljük, 20-30% esetében valóban tapasztalja a páciens mindkét problémát. A merevedési zavarral küzdő férfiaknál, akiknél a behatoláshoz szükséges merevedés csak a hímvessző folyamatos ingerlésével érhető el, magasabb a korai magömlés előfordulási gyakorisága, valószínűleg azért, mert a férfi attól való félelmében, hogy nem tudja fenntartani a megfelelő merevedést, „felgyorsítja” a közösülést. Másfelől egyes vélekedések szerint a korai magömlés egy idő után merevedési zavar kialakulásához vezethet.” – meséli Dr. Kardos Róbert, urológus.

„Ilyenkor persze kérdés, hogy melyik problémát kezeljük. Mert előfordulhat, hogy egy férfi rövid idő alatt elmegy, és akkor neki az tud üdvözítő lenni, hogy a második merevedéssel már ne legyen gondja, jöjjön hamar és az tartson minél tovább. Ezért adhatunk neki olyan gyógyszert, amivel a merevedési problémáján tud úrrá lenni. Lehet ezt az utat is követni, bár ezzel nem a hagyományos folyamatot támogatjuk. A jelenlegi kezelési megoldások között létezik egy olyan is, mely gyógyszerrel meghosszabbítja azt az időt, amennyi ideig a férfi bírja az aktust. Ha már dupla annyi ideig tudja kontrollálni magömlését, az valószínűleg olyan pozitív változást hoz, hogy még az is elképzelhető, hogy felszabadulva a lelki terhek alól is, fokozatosan lesz egyre felszabadultabb és gondtalanabb az együttlét. A két problémára javasolt gyógyszer együtt nem adható. Mindenképpen el kell dönteni az orvosnak, hogy melyiket kezeli. Azt fontos kiemelni, hogy a merevedési zavarra adható gyógyszer a korai magömlés problémáját nem fogja megoldani. Annyit tud segíteni a helyzeten, hogy az első, rövid ideig tartó aktus után képes lesz a férfi újra szeretkezni. De attól még az alapprobléma nem oldódik meg. Az egészségügyi probléma attól még egészségügyi probléma marad!”

zavar3.jpg ()

Azt gondolnánk, a két probléma annyira különböző, hogy a férfinak tudni illene, mivel is van pontosan gondja. A szakorvos rávilágít azonban az otthoni diagnosztizálás nehézségére: „A magömlés után a hímvessző lelohadása normális folyamat, de a korai magömléssel érintett férfiak akár merevedési problémának is tekinthetik a „normális” lelohadást. A teljesítménnyel kapcsolatos szorongás mind a korai magömlésben, mind a merevedési zavarban szenvedő férfiaknál fontos szerepet játszik, és az idő múlásával mindkettőnek súlyosbítja a tüneteit. Akárhogy is nézzük, mindkét esetben az a leghelyesebb, ha orvoshoz fordulunk a megfelelő diagnózisért, emellett pedig akár pszichológus segítségét is kérhetjük a lelki terhek és a frusztráltság enyhítése végett.”
Amikor a problémákat felismerik magukon a férfiak, akkor a jó lelki állapot tudja kompenzálni a helyzetben rejlő nehézséget, de a folyamatos sikertelenség rossz lelkiállapotot eredményez. Sokszor férfiak ezért nem kezdenek hozzá a szexhez. Egy új partnernél ez nagy probléma, nehéz új kapcsolatot kezdeményezni, ez a férfiban szorongást okoz. Az urológus szerint egy jó szexuálpszichológus is sokat segíthet. A korai magömlés esetében még akár ő is be tud hozni plusz 30 másodperceket.

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus tapasztalata szerint nagyon nehéz a férfiaknak ilyen jellegű problémájukkal orvoshoz, pszichológushoz fordulni: „A férfiak általában szégyellik, ha nem tökéletesek, ha kiderül róluk, hogy sebezhetőek. Hogy tudnak hibázni. Így ha bármilyen téren, a szexualitás terén pedig főképp nem tudnak megfelelni a saját szuperhős-elvárásaiknak, esetleg egy rosszul kommunikáló, vagy más miatt frusztrált, akár önmagával sem harmóniában lévő partner elvárásainak, akkor már rosszul érzik magukat. A merevedési zavar megléte esetén el sem jutnak a behatolásig, tehát az talán még jobban bántja őket. A korai magömlésnél az a kellemetlen érzés marad utána, hogy kielégítetlen maradt a partnere, elmaradt az orgazmus. Nehezen vallják be maguknak is, hogy segítségre van szükség a helyzet rendezéséhez, pedig a gondokkal szembenézni és keresni a megoldást, az igazán férfias dolog. És néha egyszerűbb, mint gondolnák.”

Tavaly elindult a Magyar Szexuális Medicina Társaság szakmai felügyelete mellett a „Tiéd a kontroll” kampány, mely az érintettek figyelmét hívja fel arra, hogy a korai magömlés kezelhető, van segítség, merjenek orvoshoz fordulni. Ezzel a kezelhető egészségügyi problémával kapcsolatban számtalan információ a www.tiedakontroll.hu oldalon is megtalálható. Nyilvánvalóan szükség van a korai magömléssel kapcsolatos tudatosság növelésére, ugyanis sok érintett férfi és pár van, akik csendben szenvednek. A merevedési zavarnál már sikerült áttörést elérni. A legfontosabb az, hogy szakember segítségét keressék, mert tudnak segíteni.

Forrás:Arteregó


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X