Főoldal > EGÉSZSÉG > 11 tuti étel az egészséges csontokért

11 tuti étel az egészséges csontokért

csontcsontokD-vitaminegészségkalciumtest
0

Írta:

Az egészséges csontok megőrzéséhez két alapvető alkotóelem szükséges: a kalcium és a D-vitamin. A kalcium elengedhetetlen a csontok és fogak felépítésében, a D-vitamin pedig elősegíti a kalcium felszívódását és a csontok növekedését.

Ezek az alkotóelemek nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is nélkülözhetetlenek, mivel többek közt segítenek megelőzni a csontritkulást is. 50 éves korig egy felnőtt átlagos napi kalciumigénye 1000 mg, míg 50 után ez a mennyiség  1200 mg-ra emelkedik.

Íme 11 élelmiszer, melyek garantáltan segítenek megóvni csontjaink épségét.

Joghurt

A legtöbb ember a napfény által jut hozzá a megfelelő D-vitamin mennyiséghez, de néhány élelmiszer, úgy mint a joghurt, szintén bőségesen tartalmaznak D-vitamint, nem beszélve arról, hogy egy doboz joghurt fedezi csaknem egy egész napi kalcium szükségletünket.

Tej

„Erő, izom, tejet iszom.” Már gyerekként is belénk sulykolták, hogy akkor leszünk nagyok és erősek, ha minden nap megiszunk legalább egy pohár tejet. Érdemes megfogadni most is anyukád tanácsát, hiszen egy pohár zsírszegény tej a napi kalciumigényünk 30 százalékát fedezi.

Sajt

Jó hír a sajtimádóknak, hogy kedvencük is értékes kalciumforrás. Rossz hír, hogy naponta elég körülbelül három szelet cheddar sajt, hogy fedezzük a napi kalcium igényünket. Szóval semmiképpen sem kell lemondanod a sajtról, de csak mértékkel fogyaszd!

Szardínia

Talán meglepő, de ezek a kicsi, bizarr kinézetű halak igen nagy mennyiségben tartalmaznak kalciumot és D-vitamint is. Ráadásul nagyon sokféleképpen fel tudod használni a szardíniát, hiszen tésztákhoz és salátákhoz egyaránt kitűnő.

Tojás

Bár a tojás mindössze 6%-át fedezi napi  D-vitamin szükségletünknek, mindenképp gyors és egyszerű módja annak, hogy kiürült vitaminraktáraidat kicsit felturbózd. Elsősorban a sárgája tartalmazza a D-vitamin forrást.

kalcium2.jpg ()Lazac

Azt már tudjuk, hogy a lazac gazdag szívbarát omega-3 zsírsavakban, de azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy három szelet lazac, bőven fedezi a napi D-vitamin igényt. Szívünk és csontjaink érdekében mindenképp érdemes a lazacot beiktatni a menünkbe.

Spenót

Nem szereted a tejtermékeket, netán laktózérzékeny vagy? A spenótot neked találták ki. Egy csésze főtt spenót tartalmazza a napi kalcium igény 25 százalékát, emellett rostokban, vasban és A-vitaminban is rendkívül gazdag, így ideje példát venned Popeyről!

Magvak

A különböző müzliféleségek is  igencsak bővelkednek D-vitaminban, így, ha nincs időd arra, hogy összeüss magadnak egy lazacmenüt vagy kifeküdj napozni, a müzli egy ideális élelmiszer arra, hogy gyorsan és egyszerűen fedezd a D-vitamin szükségleted.

Tonhal

Még egy zsírban gazdag halféleség, amiből szintén elég  három szelet, hogy fedezd a napi napfényvitamin szükséglet közel 40 százalékát.

Kelkáposzta

Akárcsak a spenót, ez a növény is gazdag kalciumban, így már egy csésze főtt kelkáposzta fedezi a napi szükséglet egynegyedét. Nem kell megijedni, nem egymagában kell befalnod ezt a mennyiséget, hiszen számos módon fel tudod használni a kelkáposztát.

Narancslé

Bár nem tartalmaz se kalciumot, se D-vitamint, egy pohár frissen facsart narancslé elősegíti azt, hogy ezek az elemek gyorsabban beépüljenek a szervezetedbe.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X