Főoldal > EGÉSZSÉG > Igazi szuperzöldség a spenót

Igazi szuperzöldség a spenót

ásványi anyagspenótvasvitaminzöldség
0

Írta:

Gyerekkorban senki nem úgy gondol a zöld színű levelekre, hogy „hú, de szuper”, pedig a spenót bizony az! Frissen, salátaként fogyasztva a legfinomabb, de párolva is kitűnő, és érdemes megszeretni, mert számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik.

Popey ereje csak legenda

A spenót Perzsiában őshonos növény Európában csak néhány száz éve vált ismertté. Ázsiából származik, keresztül utazott sok országon a kereskedőkkel, és az általuk szállított élelmiszerekkel együtt. Bár vitathatatlanul egészséges, egy dologra mégsem képes: nem ad olyan erőt, mint Popeynek, a tengerésznek.

Vitaminok tárháza

A spenót bőséges forrása a vasnak és a klorofillnak. Mára köztudottá vált, hogy a spenót vastartalma sokkal jobban megfelel az emberi szervezet szükségleteinek, mint a vörös húsok, ráadásul mindez kevés kalóriával jár, és zsír nélkül. Vitaminok közül leginkább C-, A-, és K-vitamin található meg benne.

Plate of homemade spinach puree, Image: 254985164, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Digifoodstock

Gyógyító hatása

Ásványi anyagainak köszönhetően jótékonyan hat a vérnyomásra. Akár magas, akár alacsony vérnyomásról van szó. A különböző szív-és érrendszeri betegségek kialakulása ellen is védelmet nyújt, és jócskán tartalmaz különböző antioxidánsokat, amelyen hatásosak a rákos megbetegedések ellen. Rákellenes hatása mellett a spenót olyan összetevőkkel is rendelkezik, amelyek megerősítik a szervezetet, és megvédik az olyan betegségektől, mint a csontritkulás, a vastagbélrák, és az ízületi gyulladások. A zöldségnek idegnyugtató hatása is van, amelyet magas magnéziumtartalmának köszönhet. Emellett serkenti az emésztést, és nem utolsó sorban lúgosító hatása van, így gátolja a szervezet elsavasodását is.

Használd okosan!

Vásárlás során figyelj oda, hogy a levelek frissek, zsengék legyenek. A szárakon ne legyenek sárga nyomok, és kosz sem. A spenótot legfeljebb négy napig tarthatod a hűtőszekrényben. Célszerű mosatlanul betenni, de amint használod, alaposan mosd meg: legalább két-három alkalommal, folyó víz alatt. Csak ezután aprítsd fel a leveleket. Blansírozva vagy párolva kitűnő salátába, húsok, halak mellé, de ha szereted a nyers ízét, akkor a kedvenc sorozatod közben is elrágcsálhatod.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X