Főoldal > DIÉTA > Egy újabb ok, amiért ne egyél sok vörös húst

Egy újabb ok, amiért ne egyél sok vörös húst

diétaétkezéshúshúsfogyasztástáplálkozásvörös hús
0

Írta:

Milliószor hangoztatták már a táplálkozási szakértők, hogy a vörös hús egyáltalán nem szívbarát a benne található rengeteg telített zsírsavnak és koleszterinnek köszönhetően.

A Cleveland Klinika legújabb kutatásai során más okot is találtak, amiért szívünk védelmében jóval kevesebb vörös húst lenne tanácsos fogyasztani.

A Natural Medicinben megjelent kutatásban a vörös húsban található egyik tápanyagot, a karnitint vizsgálták, amelyet a szervezetünk magától termel, hogy az energia anyagcserét segítse. Fontos adat, hogy saját magunk elég karnitint termelünk, így egyáltalán nem szükséges extra bevitele az ételekből. Néhány bélbaktérium tápanyagként használja a karnitint, amely előidézi az artéria elzáró vegyületet, a trimethylamine-N-oxidot, azaz a TMAO-t. 

Elősegíti a szívroham és az agyvérzés kialakulását

„A TMAO megváltoztatja a koleszterin anyagcserét, hozzájárulva a koleszterin felhalmozódásához az artériafalon belül” – mondja Stanley Hazen, a tanulmány társszerzője. Dr. Hazen és csapata 2600 olyan páciens véreredményét vizsgálták meg, akik átestek már szívbetegségen. A kapcsolat pedig egyértelmű volt: szoros összefüggés van a karnitin és a szívroham, az agyvérzés vagy a halál kockázata között.

voros2.jpg ()

A kockázat a TMAO szintjétől függ, amelyre az étkezés van hatással. A kutatás másik részében így a vegánok, a vegetáriánusok és a húsevők véreredményeit vizsgálták, miután számottevő karnitint vittek be a szervezetükbe különböző táplálékokból. Míg a húsevőknek jelentősen nőtt a TMAO szintjük, addig a vegánoknak és a vegetáriánusoknak egyáltalán nem. Dr. Hazen szerint nekik egyszerűen nincs mikrobájuk a bélrendszerükben, hogy megemésszék azt.

Az eredmény megerősítéseként a kutatók egy hetes antibiotikum kúrára fogták a húsevőket, hogy a baktériumot eltávolítsák a szervezetükből. A kúra hatására nem is találtak TMAO-t, azonban egy hónappal az antibiotikum szedése után a húsevők bélrendszere újra benépesült vele. „Ez volt a bizonyítéka, hogy a bélmikrobák szerepet játszottak a karnitin anyagcserében, hogy artéria elzáró vegyületeket termeljenek” – állítja Dr. Hanzen.

Pár pirula a steak mellé nem segít

Az antibiotikum természetesen nem kezelése a szívbetegségeknek, így nem kaphatsz be pár pirulát a steak-kel, hogy elpusztítsd a karnitint. A mikrobák gyorsan antibiotikum-rezisztenciát váltanak ki. A bélflórát azonban egy-két hónap alatt lehetséges szívvédő irányba terelni vegán vagy vegetáriánus diétával. Érdemes baktériumszintet nézetni vérvizsgálattal, hogy kiderüljön, szükség van-e a diétára.

Egészséged érdekében tehát figyelj arra, hogy a telített zsírsavak, a koleszterin és a karnitin beviteled korlátozd úgy, hogy minél kevesebb vörös húst fogyasztasz!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X