Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 tulajdonság, amit eddig nem tudtál a spenótról

6 tulajdonság, amit eddig nem tudtál a spenótról

egészségételfőzelékgyógyulásnövényspenótzöldzöldség
0

Írta:

A spenóthoz általában két élmény kötődik mindenkinek. Az egyik: egy rossz, a másik meg: Popeye. Hogy ezen változtatni lehet az biztos, sőt kell is. A gyerekkori negatív élményeket elűzve, ismerd meg a spenót jótékony hatásait!
ered

1. Perzsiából ered

A spenót – vagy paraj – Perzsiában őshonos növény, onnan került Spanyolországba, majd Angliában, és szép lassan hazánkba is. Bár már 1590 körül is kerültek elő feljegyzések a spinácz nevű levélzöldségről, az igazi spenót csak később kezdte meg a térhódítást.

2. Vitaminokban gazdag

Vitaminok közül leginkább az A-, B-, C-, és K-vitamin található meg benne. Ásványi anyagok közül pedig kiemelkedő a vas-, magnézium-, kálium- és kalciumtartalma, de folsavtartalma is jelentős. Ugyan nagy mennyiségű vasat tartalmaz, de a főzés során egy része nem marad meg. Így a közhiedelemmel ellentétben nem nyújt biztos megoldást a vashiányos betegségekre. Ugyanakkor kiugróan magas az élelmi rost tartalma, immunrendszer erősítő, valamint a vércukorszintet is javítja.

3. Rákellenes antioxidánsokban gazdag

A spenót jócskán tartalmaz különböző antioxidánsokat. Egyes kutatások szerint a rákos megbetegedések ellen is hatásos. Vizsgálatok igazolják, hogy csökkenti a mell, a tüdő, a hasnyálmirigy és bélrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát.

spenotos2.jpg ()

4. Szabályozza a vérnyomást 

Ásványi anyagainak köszönhetően a spenót nagyon jótékonyan hat a vérnyomásra. Érdekessége, hogy mind az alacsony, mind a magas vérnyomásra jó, mert szó szerint szabályozni tudja. Csökkenti a fáradtságérzetet is, és védelmet nyújt a különböző szív-és érrendszeri betegségek kialakulása ellen.

5. Javítja az emésztést 

A zöld növény hasznos tulajdonsága, hogy lúgosít, ezzel gátolja a szervezet elsavasodását. Emellett serkenti az emésztést, hatását pedig akkor fejti ki legintenzívebben, ha nem főzve, hanem nyersen fogyasztod, bár igaz így nehezebb ízesíteni, és még annyira sem nyeri el a „kedvenc” titulust.

6. Segíti a fogyást

Jó hír a fogyókúrázóknak is: a spenót remekül belefér a diétába, hiszen nem hizlal, valamint könnyen és változatosan használhatod fel a főzés során, akkor is, ha szigorú diétát tartasz. Karotintartalma magas, így a spenót esetében fokozottan igaz, hogy alkohollal együtt ne fogyaszd!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X