Főoldal > EGÉSZSÉG > Az ivás hasznos is lehet?

Az ivás hasznos is lehet?

alkoholalkoholfogyasztásitalmosolystressztársaság
0

Írta:

Amennyiben te magad nem is vagy érintett, ismerőseid között biztos akadnak olyanok, akik úgy vélik, csak úgy tudnak ellazulni, ha elfogyasztanak némi alkoholt.

 Ők azt állítják, hogy ez segít nekik áttörni a bennük lévő gátat, felszabadulnak, könnyebben tudnak kapcsolatot teremteni, és ilyenkor imádnak beszélgetni – amit egyébként el sem mernének kezdeni idegen közelében. És persze egy-egy talán túl jól sikerült közös italozás után az sem ritka látvány, hogy egymásba karolva, mély egyetértésben távoznak a közösen italozók. Ez nem véletlen – állítják amerikai kutatók.

Folyékony, mégis összeköt, mi az?

A kiscsoporton belüli mértékletes alkoholfogyasztás kötődéserősítő, valamint annak beszélgetésnövelő hatását a közelmúltban amerikai kutatók tesztitalozással igazolták. A kísérlet során a Pittsburgh-i Egyetem pszichológusai azt is megállapították, hogy az italfogyasztás, persze hangsúlyozottan csak mértékkel, csökkenti a negatív érzéseket. Erre a legjobb bizonyítékul a kísérletek videofelvételei szolgáltak, amelyen jóval kevesebb összeszorított szájú, ráncolt homlokú vagy némán üldögélő résztvevő volt látható.

ital2.jpg ()

A csoportot érintő alkoholfogyasztás hatásait vizsgáló kísérlet során mintegy 720 önkéntest osztottak véletlenszerűen háromfős csoportokba. A kijelölt közösségekbe egymás számára ismeretlen férfiakat és nőket tettek egymás mellé, különböző összetételben. Majd az így létrehozott társaság tagjai vagy alkoholos koktélt, vagy placebo koktélt, vagy alkoholmentes italt kaptak. Az alkoholos koktél egy rész vodka és 3,5 rész vörösáfonya-léből állt. A placebo koktélból azonban kihagyták az alkoholt, de úgy, hogy közben a poharat bekenték vodkával. Az alkoholmenetes ital pedig egyszerű vörösáfonyalé volt. A résztvevők a felszolgált 3 adag, éppen esedékes italt aztán alig több mint fél óra alatt, kör alakú asztal körül ülve fogyasztották el. Az eközben eltelt idő minden pillanatáról videofelvételt készítettek a kutatók. Ennek segítségével kockáról kockára tudták elemezni a csoportok tagjainak viselkedését, arckifejezését és reagálásaikat.

Jó a testnek és a léleknek, de mértékkel!

A teszt megerősítette a tudósok feltevését – nyilatkozta Michael Sayette kutatásvezető a HealthyDay című ismeretterjesztő hírportálnak. Azaz azok beszélgettek közösen a legtöbbet és a legszívesebben, akiknél mindhárom csoporttag fogyasztott alkoholt. Ugyanakkor az ő körükben erősödött leginkább a szociális kötődés is, és náluk volt megfigyelhető leggyakrabban az őszinte mosolyváltás is. Az alkohol még arra is hatással volt, hogy a résztvevők mennyire értettek egyet a kérdőívben elhelyezett “kedvelem ezt a csoportot” és “ennek a csoportnak a tagjait érdekli, amit mondok” kijelentésekkel – hangsúlyozta a szakember.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X