Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 fontos lépés az egészségesebb munkanaphoz

4 fontos lépés az egészségesebb munkanaphoz

betegségegészségenergiafáradtsághátfájásmunkapihenésstresszülőmunka
0

Írta:

Ha te is több mint 40 órát dolgozol egy héten, úgy érezheted, nem egészségesek a szokásaid, és sajnos ez valószínűleg így is van.

A kutatások szerint azok a nők, akik rengeteget dolgoznak, hajlamosabbak a dohányzásra, a rendszeres alkoholfogyasztásra, és arra, hogy az edzéseken spórolják meg az idejüket. Sőt mi több, azok a nők, akik 35 óránál többet dolgoznak egy héten, két év alatt több kilót szedtek fel magukra, mint azok, akik kevesebb időt töltöttek munkával.

Az ausztráliai Monash Egyetem, több mint 9000 nő részvételével zajlott, kutatása alapján azok híztak a legtöbbet, akik sokat dolgoztak (több mint 49 órát hetente). Átlagban testsúlyuk 1,9%-át szedték fel, míg a részmunkaidőben dolgozók csak 1,6%-át. „Fontos, hogy a dolgozó nők és családjuk tudatában legyenek annak, hogy szoros összefüggés van a túlhajszolt munka és az elhízás között, mindez pedig egészségügyi kockázatokat von maga után.”- állítja Nicole Au, a kutatás vezetője.

Hiába figyelsz oda az étkezésre, ha az íróasztalodhoz vagy kötve egész nap, ez önmagában is felelős a hízásért. Egy amerikai kutatás azt állapította meg, hogy a mai munkák 80%-a ülő foglalkozás, ami azt jelenti, hogy amíg dolgozol, a tested nem kapja meg a szükséges testmozgást.

De mit tehetsz, ha nem hagyhatod ott korábban az irodát, hogy elmenj az edzőterembe és összeüss egy egészséges vacsorát? Hozd ki a helyzetből a legjobbat! Dr. Church, a Pennington Biomedical Kutatási Központ munkatársa olyan tevékenységeket ajánl, amelyek a legőrültebb munkanapba is beleférnek- igen, pontosan azokra gondolunk, amikor 13 óráig rá se tudsz nézni a monitorodon megjelenő időre.

Gyakorold a helyes telefon etikettet!

Ne csak próbáld emlékeztetni magad, hogy felállj telefonálás közben, vedd rá magad úgy, hogy egy, az asztalodnál magasabb polcon tartod a telefont. Amikor csak teheted, állj fel és sétálj miközben beszélsz. Azok, akik rettegnek a konferencia-beszélgetésektől, használják ki az az extra idő előnyét: míg a kollegáid a mikrofon előtt ülnek, a beszélgetés hallgatása közben végezz el pár egyszerű gyakorlatot, használhatsz hozzá elérhető súlyokat is, mint egy fél literes vizes palack.

Használd ki az ebédidőd!

A legtöbbször egy gyors ebéd után csak rohanunk vissza az asztalunkhoz, pedig már pár percnyi plusz séta is sokat jelentene. Próbálj ki egy új éttermet, ami pár saroknyival odébb nyitott, vagy sétálj ki a közeli parkba ebédelni, ha teheted, hogy élvezhesd a napsütést a komor neonfény helyett.

munkanap2.jpg ()

Ne maradj egész nap egyhelyben!

Ne telefonálj vagy e-mailezz azzal a kollégáddal, aki 500 lépésnyire vagy még közelebb ül hozzád. Ez egy remek lehetőség, hogy végre elhagyhasd a széked, és meglátod, ők is örömmel veszik a társaságot, amikor délután négy fele már fáradtnak és magányosnak érzik magukat. Sétálj tehát oda hozzájuk, és tedd fel a kérdéseid személyesen. Ha a vállalati kultúra megköveteli, utána még írhatsz egy e-mailt, hogy döntéseteknek nyoma maradjon.

Kövesd a 40 perces szabályt!

Általános szabályként óránként fel kellene állni az asztaltól, de dr. Church szerint még célszerűbb lenne ezt 40 percenként megtenni. Természetesen nem ajánljuk, hogy ilyen gyakran kávézz, hacsak nem akarod, hogy a munkatársaid összetévesszenek egy elemes nyuszival. Az iroda azonban más lehetőségeket is kínál: nyomtass egy távoli gépre, látogasd meg a távolabbi mosdót, vagy menj ki a levegőre egy kis napüdvözletért a reggeli megbeszélés előtt. Ha általában azt veszed észre, hogy az órák csak mennek, de te még mindig a székedhez vagy ragasztva, állítsd be egy ébresztőt vagy emlékeztetőt a levelezőrendszeredbe.

Ha a szélesedő csípőd nem elég motiváció ahhoz, hogy néha felállj az irodai asztalod mellől, akkor vedd figyelembe azt is, hogy az ülőmunka olyan egészségügyi problémákhoz is vezet, mint az elhízás, a cukorbetegség, a hát- és ízületi fájdalmak. Állj fel és mozogj az egészséged kedvéért!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X