Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 gyógytea, ami biztosan segít

5 gyógytea, ami biztosan segít

betegségegészséggyógyteagyógyuláslázmenstruációstressztea
0

Írta:

A gyógyteák a világ talán legősibb gyógyító eszközei. Képesek többféle nyavalyából is kikúrálni, ráadásul finomak is. És a javulás szinte abban a pillanatban kezdődik, amikor a kezedbe veszed a meleg és illatozó csészét. Most öt gyakori problémára nyújtunk megoldást.

 

1. Felfázás

Ha folyamatosan pisilned kell, miközben csíp és éget odalent, valószínűleg felfáztál és begyulladt a hólyagod. Erre a panaszra legtöbbször javasolt gyógynövény a tőzegáfonya, és a medveszőlő levél tea. Míg az előbbi gátolja a mikroorganizmusok megtapadását a hólyag nyálkahártyáján, az utóbbi enyhe vizelethajtó és jó fertőtlenítő szer.

Így készítsd el: A medveszőlő és a tőzegáfonya teát is hideg vízzel kell elkészíteni, így mind a fertőtlenítő hatású anyagok, mind pedig a cserzőanyagok hatásai megmaradnak. 1 teáskanálnyi levelet negyed liter hideg vízzel leöntünk, és 4-6 órán át áztatjuk, olykor megkeverve. Ezt követi a szűrés.
Mindenképp menj orvoshoz: Ha a tünetek nem enyhülnek három nap után, ha a lázas leszel, vagy véres vizeletet tapasztalsz.

2. Lázas fertőzés

Levert vagy, forró a homlokod, cserepes a szád és a testhőmérsékleted 38 fok fölött van? Valószínű elkaptál valamilyen fertőzést, és a szervezeted lázzal védekezik a „hívatlan vendég” ellen. Lázas állapotban a heves légzés és a magas testhőmérséklet miatt a szervezet rengeteg vizet veszít, így azt pótolni kell. A víz mellett különösen ajánlott a fehér fűzfa, a bodza vagy a hársfa forrázata, mert ezek nemcsak az elvesztett folyadékot pótolják, hanem a lázat is csillapítják.

Így készítsd el: Egy csésze herbateához egy kávéskanálnyi teakeveréket forrázz le 2 deci vízzel, és lefedve áztasd öt-tíz percig. A teát langyosra hűtve idd meg!
Mindenképp menj orvoshoz: Ha két nap után sem csökken a lázad, illetve ha a lázad 39,5 fok felé megy, irány a doki!

3. Menstruációs problémák

Körülbelül minden ötödik nő szenved a fájdalmas menstruációs görcsöktől. Azt azonban kevesen tudják, hogy sokszor a fájdalom hátterében a felborult hormonális egyensúly, vagy a stressz, de akár a helytelen táplálkozás is állhat. Azonban van egy kitűnő gyógytea kombináció, ami enyhíthet a panaszaidon. A kamillavirág, cickafark, citromfű, libapimpó, édesköménymag keveréke remek gyógyír a nehéz napokon. Több patikában már előre összekeverve kapható, de otthon is könnyedén elkészítheted.

gyogytea2.jpg ()

Így készítsd el: Keverjük össze a szárított gyógyfüveket (mindegyikből 20-20 grammot). Egy teáskanálnyi teafüvet kissé törjünk össze egy mozsárban, majd forrázzuk le egy csésze forró vízzel. Hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le. Ne ízesítsük! Fogyasszuk kellemes melegen.
Mindenképp menj orvoshoz: Ha a menstruációdat hányás, és migrén is kíséri, konzultálj mielőbb a nőgyógyászoddal.

4. Stressz

Gyakran vagy ideges? Előfordul, hogy minden ok nélkül hevesen dobog a szíved? A túlterheltség apró jelei lehetnek ezek. Ha nem vigyázol, egy későbbi, komoly szívbetegséget is megalapozhatsz a túlhajszolt életmódoddal A legjobb segítő a golgotavirág, melynek görcsoldó hatását a benne lévő flavonoidoknak köszönheti. Nyugtató, szorongásoldó és antidepresszáns tulajdonsága martol- és béta-karbolin tartalmával magyarázható.

Így készítsd el: 1 teáskanál golgotavirágot forrázz le 2 deci vízzel, hagyd 10 percig állni. Igyál 2-4 csészével naponta.
Mindenképp menj orvoshoz: Ha a szívdobogás nem szűnik meg, és egyre többször süllyedsz depresszióba.

5. Alvászavar

Van, aki képes egy perc alatt elaludni, de sajnos az emberek harminc százaléka szenved valamilyen alvászavartól. A „betegséget” okozhatja stressz, aggodalom, félelem, zaj, de akár egy rossz matrac is. A megoldás itt is egy gyógytea-kombó a következő gyógynövényekből: galagonyavirág (25 gramm), macskagyökér (25 gramm), komló (25 gramm), citromfű (10 gramm), édeskömény (15 gramm).

Így készítsd el: A keverékből forrázzunk le 2 dl vízzel 1 evőkanálnyit. 20 perc áztatás után szűrjük le. Naponta 2-3-szor igyunk étkezés után, édesítve. Ezek a gyógynövények a legerősebb nyugtató és altató hatással rendelkeznek. Ezért akik aluszékonynak érzik magukat a fenti adagolás esetén, csak 1 teáskanálnyi keveréket használjanak. Azoknak viszont, akik korábban rendszeresen szedtek szintetikus nyugtatókat és szervezetük már hozzászokott azokhoz, a gyógynövénykúra elején lehet, hogy kissé magasabb adagra lesz szükségük.
Mindenképp menj orvoshoz: Ha három hét után sem változik az alvászavar.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X