Főoldal > EGÉSZSÉG > A lehelet is utalhat a gyomorrákra

A lehelet is utalhat a gyomorrákra

betegségegészségleheletrákszájhigiéniaszájszag
0

Írta:

Az új tesztnek köszönhetően, mely forradalmasíthatja a diagnózist, mintegy kilencven százalékos biztonsággal kimutatható a kór.

 

A mai kor alattomos betegsége, a rák hatékony kezelésének egyik legfontosabb pilléreként emlegetik a szakemberek, az időben való orvoshoz fordulást. Köztudott, hogy minél korábban állítják fel a diagnózist, annál hatékonyabb lehet a kezelés. Nos, ebben nyújthat nagy segítséget egy gyors és egyszerű leheletteszt, amivel a gyomorrák rögvest kiszűrhető.  

A rák illata

Az új vizsgálati módszer olyan kémiai összetevőkre összpontosít, amelyek egyedülállóak a gyomorrákos páciensek leheletében. Azt már egyébként régóta kutatják szerte a világon, hogy miként lehetne kimutatni a különböző rákbetegségek, így például a tüdőrák jelenlétét a páciensek lélegzetének az elemzésével. Ennek oka, hogy a tudósok úgy találták, hogy ennek a kórnak, egy illékony szerves vegyületnek köszönhetően sajátos szaga van. Épp ezért csak a felismerésére kell kidolgozni a megfelelő módszert. Az például már létező eljárás, hogy kutyákkal szagoltatják ki a bőr, – az emlő -, valamint a tüdőrákot.

Elsőként a japán Sonoda Hideto és tudóscsapata bizonyította be egy 8 éves, labrador szukának köszönhetően, hogy van illata a ráknak. Az akkori kísérletben az ebnek összesen 74 alkalommal kellett bizonyítania a szaglását, úgy, hogy minden alkalommal öt mintából kellett kiválasztania azt az egyet, amely tartalmazta a rák nyomát. A minták 40 vastagbélrákban szenvedő betegtől és 320 olyan önkéntestől származtak, akik nem voltak rákosak, vagy a múltban gyűlt meg a bajuk a kórral. A vizsgálatok során a kutya 98 százalékos pontossággal szagolta ki a bélrákot, és az eredményt az sem befolyásolta, hogy a minta dohányostól származott-e vagy sem. A teszteket háromszor ismételték meg, és a legnagyobb pontossággal a rák korai szakaszában lévő betegek mintáit szimatolta ki az eb.

lehelet2.jpg ()

Ugyanakkor a most a Cancer című brit szakfolyóiratban közzétett módszert 130 páciensen tesztelték az izraeli és kínai tudósok, akik azt találták, hogy a teszt segítségével nemcsak diagnosztizálni lehet a gyomorrákot, hanem meg is lehet azokat különböztetni más gyomorpanaszoktól. Az Izraeli Technológiai Intézet professzora, Hosszám Haik által vezetett mostani kísérletben 37 páciensről derült ki, hogy gyomorrákja van, 32-nek fekélye, míg 61-nek egyéb gyomorpanaszai voltak. Ráadásul ennek az egyszerű lehelettesztnek a segítségével azt is fel tudták mérni, hogy a gyomorrák milyen előrehaladott állapotban van. Épp ezért a csaknem kilencven százalékos pontossággal működő eljárásról a szakértők véleménye az, hogy felgyorsíthatja és forradalmasíthatja a gyomorrák megállapításának a folyamatát. A következő lépés az a kutatócsoport tervei szerint, hogy nagyobb mintán próbálják ki a diagnosztizálási módszert, hogy egyértelműen bebizonyosodjon használhatósága és megbízhatósága.

A gyomorrák diagnosztizálásnak legelterjedtebb módja jelenleg a biopszia, melynek során szövetmintát vesznek a gyomorfalból, és azt elemezve állapítják meg a beteg állapotát. Ám ennek az eljárásnak köszönhetően „jelenleg ötből csupán csak egy betegen tudunk műtétet elvégezni, mert általában már túlkésőn fedezzük fel a gyomorrákot. Ha a módszer valóban segít a korai felismerésben, az változást hozhatna a páciensek hosszú távú túlélésében” – hívta fel a figyelmet az ígéretesnek tűnő teszt kapcsán a brit Rákkutató Intézet igazgatója, Kate Law.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X