Főoldal > EGÉSZSÉG > A nők agya kisebb, de hatékonyabb

A nők agya kisebb, de hatékonyabb

agyagyműködésférfigondolkodáskutatás
0

Írta:

A férfiak többsége általában lekezelően vélekedik a női logikáról, a nők világlátásáról, gondolkodásmódjáról.

Alapjaiban rendülhet meg azonban ez a felsőbbséges hit a férfi intelligenciában és a női agy gyengébb kapacitásában egy közelmúltbeli kutatásnak köszönhetően, melynek során kiderült, hogy valóban kisebb a gyengébb nem agya, ám ennek ellenére hatékonyabban működik, mint az erősebb nemé. 

A soros és a párhuzamos gondolkodás

Valóban a férfi és a női agy legszembetűnőbb különbsége a méret és a súly. A férfiaké nagyobb, a nőké kisebb, ami persze nem azt jelenti, hogy rosszabb, sőt némileg még jobban is működik. A gyengébb nem képviselői, párhuzamos gondolkodásuknak köszönhetően ugyanis képesek mindkét agyféltekét egyformán és egy időben használni, szemben a férfiak soros gondolkodásmódjával.  Ezért van az, hogy amíg a csajok egyszerre tudnak telefonon beszélni, tévét nézni, főzni, gyerekre figyelni és közben még azt is tudják, mi történik kinn az utcán, addig a pasik, ha bámulják a tévét, megszűnik számukra a világ, ha pedig telefonálnak, zavarja őket minden más zaj.

Ugyanakkor az is igaz, hogy bár kisebb a női agy, néhány területe mégis nagyobb, mint a férfiaké és működésük is eltérő. Ez a magyarázata annak is, hogy miért nagyobb a nők rövidtávú memóriájáért és térbeli tájékozódásáért felelős hipokampusza, és miért nagyobb az érzékszervek üzeneteit továbbító fali kéreg, valamint az érzelmeket szabályozó amygdala.

Japán kutatók korábban már arra is fényt derítettek, hogy a nők kisebb agyában sokkal több agysejt van és vastagabb a két féltekét összekötő rész is, mely segíti a feldolgozóképességet, valamint a jobb és bal agyfélteke együttes és egy időben való alkalmazását. Ám az is kiderült, hogy az eltérés a kémiai felépítésben is ilyen jelentős. Mivel a nők agyában 50%-kal kevesebb a szerotonin, így hajlamosabbak a depresszióra, amellett, hogy az érzelmi eseményeket jobban fel tudják dolgozni és a sötétben is jobban látnak a férfiaknál – bár erős fényben már a férfiak vannak előnyben.

woman2.jpg ()

Genetikailag kódolva

Kimutatott tény az is, hogy a nők és a férfiak az agy más-más területeit használják inkább, ezért olyannyira eltérő sokszor az érdeklődési körük és a teljesítményük is. Ennek köszönhető az is, hogy míg a férfiak szeretnek átsiklani a részletek felett, addig a nők észreveszik és megjegyzik a lényegtelennek tűnő apróságokat is. Ez azzal a tulajdonsággal is összefügg, hogy a nők periférikus látása is kiválóbb, míg a férfiaknak csőlátásuk van, ami miatt szinte csak azt veszik észre, amire néznek. Mindezek genetikailag vannak belénk kódolva: a férfinak a vadászat, a létfenntartás volt a feladata, amihez jó tájékozódási képességre, pontosságra, gyors helyzetfelismerésre volt szükség. Ezzel szemben a nő a családi fészket csinosította, tüzet őrzött, gyereket nevelt és a környéken gyűjtögetett, közben figyelve azt is, mi történik körülötte. Nem véletlen tehát, hogy a nők verbális készsége is fejlettebb. Érzékenyebbek a testbeszédre, értik a jeleket, amelyeket a férfiak sokszor képtelenek felfogni, hiszen a nők a beszédért felelős idegközpontokat mindkét agyféltekéjükben jobban ki tudják használni, jobban tudják koordinálni a két féltekét.

Az eddig már ismert tényeknek a körét bővíti egy, a közelmúltban napvilágot látott kutatás is. Ennek során a Los Angeles-i és a madridi egyetem tudósai intelligenciatesztek kitöltésének értékelésével bizonyították, hogy a nők agya a férfiakéhoz képest kevesebb energiával és neuron használatával képes megoldani ugyanazokat a bonyolult feladatokat. A tudósok kiderítették ugyanakkor azt is, hogy a nők jobbnak bizonyulnak következtetésekben és néhány numerikus feladatban, míg a férfiaknak a “térintelligenciájuk”, így a térérzékelésük, három dimenzióban való gondolkodási képességük a jobb.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X