Főoldal > EGÉSZSÉG > Egészséges vagy egészségtelen a munkád?

Egészséges vagy egészségtelen a munkád?

betegségegészségmunka
0

Írta:

Kíváncsi vagy, hogy melyek a legjobb, legegészségesebb, és a legrosszabb munkák? A te munkád milyen?

A legjobb pozíciók

Fitneszedző

… jógaoktató, koreográfus, személyi edző – ezek mind az abszolút álommunkák közé tartoznak. Ezen állások betöltői ugyanis rengeteg pozitív energiát kapnak naponta a másokkal való interakciónak, a kreativitásnak és a rugalmas munkaidőnek köszönhetően.

Szoftverfejlesztő

Gondoltad volna? Bizony, a naphosszat számítógép előtt görnyedező szoftverfejlesztők valamit jól csinálnak. A titok, hogy a munkájuk hatékonysága – ami túlmutat a munkaidő keretein, hiszen a komputeralkalmazásokat a nap minden percében használhatjuk – elégedettséggel tölti el őket. Az elégedett alkalmazott pedig egészségesebb is!

Kertész, virágkötő, virágboltos

Ezt a munkát valószínűleg nem kell nagyon reklámoznunk: nap mint nap virágok és növények közelében lenni, beszívni az illatukat, gyönyörködni ezerféle színükben igazi boldogságterápia. És az sem akármilyen érzés, hogy a virágosok a vásárlók életének legfontosabb pillanataihoz járulhatnak hozzá a portékájukkal.

 

Biztosítási szakember

Ismét egy szakma, amiről nem hittük volna, hogy különösebben egészséges… pedig az életbiztosítással foglalkozó szakemberek elégedettségének titka egyszerű: életbiztosításra mindenkinek szüksége van. Így az ügynökök várhatóan sosem maradnak munka nélkül, ami biztonságérzettel tölti el őket.

Kisvállalkozók

Álmodoztál már saját cukrászdáról, könyvesboltról vagy használtruha-üzletről? A kisvállalkozások tulajai és alkalmazottai bizonyítottan boldogabbak, mint a mammutcégek emberei, hiszen ami a miénk – vagy az intimebb munkakörnyezet miatt a miénknek érezzük -, azért szívesebben dolgozunk.

munka2.jpg ()

A legrosszabb pozíciók

Tűzoltó/rendőr

Nem meglepő, hogy ezek a legstresszesebb munkák közé tartoznak: vészhelyzetben pillanatok alatt kell nyugalmi állapotból 100%-os készenlétre kapcsolni, ezért nagyon sok tűzoltó hal meg különféle szívbetegségek következtében. Ehhez persze a hosszú munkaidő, a kevés alvás és a rendszertelen étkezés is hozzájárul.

Irodai dolgozók

Igen, ez is sejthető volt… azoknak a dolgozóknak, akik napi 8-9 órán keresztül ülnek egy asztalnál, félórás ebédszünetük van, és télen pédául csak lemenni látják a napot, nem kell sok idő, hogy negatív lelki és fizikai tüneteket produkáljanak. Hátfájás, depresszió, elhízás és a szívbetegségek fokozott kockázata jellemző rájuk.

Egészségügyi dolgozók

Hosszú munkaidő, éjszakázás, alacsony fizetés, beteg emberek látványa nap mint nap. Nem csoda, hogy az egészségügyi dolgozók között találni csaknem a legtöbb diabéteszes, kórosan elhízott vagy szívbetegséggel küzdő embert. Nem beszélve a hát- és derékfájásról vagy a növekvő depressziós tünetekről.

Vendéglátósok

Ha valaki dolgozott már egyetlen napot is pult mögött, vagy egyensúlyozott tálcákkal az asztalok között, jól tudja: a vendéglátósok élete nem leányálom. Azon túl, hogy lassan mindenhol 12 órás a munkaidejük, ez idő alatt folyamatosan rohangálnak, ingerült embereket próbálnak csitítani (miközben nem reagálhatnak az őket ért inzultusokra), és a tetejébe legtöbbször a fizetésük sem nevezhető versenyképesnek.

Sofőrök

Pedig hogy elhittük Bud Spencernek és Stallonénak, hogy a kamionsofőrök élete csupa kaland. Ehelyett a transzportszakmában dolgozók hosszú órákon át ülnek egy apró vezetőfülkében, távol a szeretteiktől, keveset alszanak és egészségtelen gyorséttermi ételeket esznek. Kicsiben ugyan, de ugyanez igaz a taxi- és buszsofőrökre is.

Fotó: Pinterest, Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X