Főoldal > EGÉSZSÉG > Kötelező szokások ülőmunkát végzőknek

Kötelező szokások ülőmunkát végzőknek

hátfájásmasszázsmunkaülésülőmunka
0

Írta:

Ülőmunka, mozgásszegény életmód, ízületi-, hát- és derékfájdalmak. Ezek a fogalmak sajnos egyre inkább összefonódnak. Pedig napi szinten is sokat tehetnünk azért, hogy megelőzzük vagy – ha már kialakultak – enyhítsük a kínzó tüneteket. Fogadd meg tanácsainkat, és építsd be mindennapjaidba!

 

De miért is olyan káros a hosszan tartó  ülőmunka? A válasz valóban a mozgás hiányára vezethető vissza. Hiszen a rendszeres, hosszan tartó ülés következtében az izmok ugyanabban a helyzetben vannak, ezáltal egyoldalúan terhelődnek. A véráramlás így nehezített, a szövetek anyagcseréje pedig jelentősen romlik.

Mozogj!

Aki napi 8 órát tölt a számítógép előtt, annak kötelező a rendszeres sport. Ez mindegy, hogy jóga, futás vagy úszás, a lényeg, hogy mozogj hetente legalább három, négy alkalommal. De ez nem azt jelenti, hogy a munkahelyeden mozdulatlanul kell töltened a napjaidat. Lift helyett használd a lépcsőt, e-mail helyett személyesen keresd fel az egy székházban dolgozó kollégádat, végezz nyújtó gyakorlatokat, az egy órás ebédidőben pedig az üzemi konyha helyett sétáljatok el egy közeli kifőzdébe.

Igyál, igyál, igyál!

Ahogy a sok állás sem tesz jót (pl. visszerek kialakulása), úgy az órákig tartó ülés is gubancokat okozhat. Ilyenkor a vérkeringés lelassul, és ha ehhez az is párosul, hogy nem juttatsz elegendő folyadékot a szervezetedbe, a véred besűrűsödik, és komolyabb problémák (pl. trombózis) is kialakulhatnak. Ha figyelsz a folyadékpótlásra, akkor a mellékhelyiséget is többször kell meglátogatnod, ami azzal jár, hogy felállsz, sétálsz: egyszóval mozogsz. Így egyszerre két legyet üthetsz egy csapásra.

Tarts szünetet!

Tudtad, hogy képernyők előtt ülve dolgozóknak óránként 10 perc szünet jár? Ezt mindenképpen használd ki, és ne úgy, hogy elmajszolsz egy tábla csokoládét. Menj ki a friss levegőre (a dohányzást felejtsd el), teázz a közösségi térben, vagy egész egyszerűen csak állj fel és nyújtózkodj a nyitott ablak előtt. Hidd el, hogy ezek az apróságok is nagyon sokat számítanak.

irodaimunka2.jpg ()

Ne ülj annyit!

Ha a gép előtti pötyögést semmiképpen sem kerülheted el, akkor sem kell azt feltétlenül ülve tenned. Ma már rengeteg alternatív megoldás közül válogathatsz. Olyan asztalokat is gyártanak már, ami előtt állva is dolgozhatsz a gépeden. A térdelőszékek térhódítása sem véletlen: szinte kényszeríti a testet a helyes tartásra, és a terhelés is sokkal egyenletesebben oszlik el. Ha mindenképpen ragaszkodsz a hagyományos irodaszékekhez, ügyelj a minőségre. Ha teheted, időnként ülj át fitneszlabdára vagy használj dinamikus ülőpárnát. A legjobb, ha naponta többször váltogatod a pozíciódat.

Masszázs

Egy kis lazítás mindenkire ráfér. Ha pedig munkádból adódóan a gép előtt töltöd időd nagy részét, a masszázs kötelezően ajánlott. A legjobb, ha heti rendszerességgel “átgyúrják” a testedet. Ütemezd péntek délutánra, és így – mintegy a hét lezárásaként – a feszültség mellett a fájdalmaktól, izomgörcsöktől is megszabadulhatsz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X