Főoldal > EGÉSZSÉG > Póréhagyma, az ősz slágernövénye

Póréhagyma, az ősz slágernövénye

hagymanövényporéhagymazöldség
0

Írta:

Ez a zöldség, fűszer, valamint gyógynövény olyan erővel bír, ami felér egy belső fiatalító kúrával. Gondoskodik a C-vitamin szükségletedről, tisztítja és fertőtleníti a szervezeted és a hideg hónapokban is frissen áll a rendelkezésedre. Ismerd meg a póréhagymát!

Néró császár tudott valamit!

A fokhagymával és a vöröshagymával közeli rokonságban álló póréhagyma végigkísérte az emberiség történetét, hiszen már az asszírok, a kínaiak és az egyiptomiak is bátran fogyasztották. Több ókori bölcs már rájött a jótékony hatásaira, de a zöldség Néró császár idejében híresült el. A zsarnok tetteiről nevezetes uralkodót hagymafalónak nevezték, mert olyannyira kedvelte a póréhagymát. Gyógyította vele a köhögését, és ellátta vitaminokkal a szervezetét. Nem is csoda, hiszen a jellegzetesen téli zöldség ellenáll a hidegnek is. Nemesített fajtái pedig már egész évben termeszthetőek, így a zöldséges pultok állandó szereplője lett.

porehagyma2.jpg ()

Sok vitamin, kevés kalória

Mivel alacsony energiatartalmú és nagy mennyiségben tartalmaz sokféle vitamint és ásványi anyagot, anélkül hasznos a táplálkozásodban, hogy túl sok kalóriához jutatná a szervezeted. Tartalmaz A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint, folsavat, valamint káliumot, kálciumot, magnéziumot, vasat és mangánt. Megtalálható benne a hagymákra oly jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin, ami az alliinből allináz enzim hatására képződik. És magas a rosttartalma is.

Gyógyhatásai

Gyógyító erejét azóta ismerik, amióta fogyasztják. A szervezetre gyakorolt hatása szinte megegyezik a fokhagymáéval, ugyanakkor kíméletesebb módon segít. Fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása van. Gyógyítják a garat, a gége, a légcső, valamint a hörgők gyulladását, köptetőként is használható. Élelmi rost-, és allicin nevű illóolaj-tartalma elősegíti a belek mozgását, ruténtartalma révén pedig a vérerek falát erősíti.  A póréhagyma prebiotikumként serkenteni a jótékony hatású baktériumok szaporodását, ezért kedvezően hat az egészséges bélflóra megőrzésére. Ugyancsak a fokhagymához hasonlóan szív- és érvédő, vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő hatása van. Enyhíti az asztmát, segít a meghűléses panaszok esetén, és rákellenes szerepe is van.

Jó tudni!

A póréhagyma levelei akkor frissek, ha erőteljes zöld színűek. A tévhittel ellentétben a vastagabb növények ugyanolyan zsengék, mint a vékonyabbak, de nézd meg mindig, hogy frisset vásárolj! A póréhagyma a hűtőszekrény akár egy hétig is eláll.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X